Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Lokostrelski centri (LC) 2016

Na drugo adventno nedeljo, 4. decembra 2016, se je v športni dvorani OŠ Budanje odvijalo prvo vadbeno srečanje Lokostrelskega centra za primorsko in notranjsko regijo. Srečanja so se udeležili mladi lokostrelci in njihovi trenerji, starši in podporniki iz klubov ŠKD Budanje, LK Gorica, LK Mins, LK Ankaran in LK Ilirska Bistrica. Srečanje je vodil gospod Matija Žlender, profesor športne vzgoje in lokostrelski učitelj 2 z licenco.
LC so namenjeni mladim lokostrelcem, ki osnovno znanje že pridobivajo v klubih in z vztrajnostjo, željo, rezultati, tekmovalnostjo, izkušnjami ter pripravljenostjo izkazujejo voljo za treniranje lokostrelstva tudi v bodoče.Njihov namen je izboljšat in utrjevat pravilno tehniko streljanja z lokom, spoznavat nove načine treninga, načine vadbe, utrjevat lokostrelčevo fizično in psihično pripravljenost spopadanja z zahtevnostjo tega športa, obnavljat in nadgrajevat znanje vaditeljev in trenerjev, ki delajo z mladimi in še veliko drugih stvari, povezanih z lokostrelstvom. LZS, klubski in reprezentančni trenerjiter vodje programov, so vnjih prepoznali potrebne kvalitete, na osnovi katerih lahko v prihodnosti, z dobrim in strokovnim delom, postanejo lokostrelcimednarodnega nivoja.

Na prvem srečanju so fantje in dekleta spoznavali njim že znane in nove vaje za ogrevanje, raztezanje, vaje za kondicijo, vzdržljivost in moč. Vadili so tudi hitro sestavljanje in razstavljanje lokostrelske opreme, kar jim lahko omogoči več časa za trening.Večino srečanja so namenili različnim načinom vadbe s pomočjo elastike. Spoznali so, da obstaja nešteto vaj, ki odlično pripomorejo k temu, da se ogrejejo mišice, ki so aktivne med streljanjem z lokom. Če se namreč ne ogrejemo dovolj, oz.pravilno, lahko tvegamo nastanek lažjih in tudi težjih poškodb mišic, predvsem ramenskega obroča.

Naši mladi lokostrelci so dobre štiri ure delali tako, kot doslej niso bili vajeni. Utrujeni, a zadovoljni so se na koncu v en glas odločili, da se splača vztrajati, saj brez tega ne bo dobrih rezultatov. Vsi skupaj pa smo spoznali, kako poteka konkreten, natančen in dobro vóden lokostrelski trening. Dogovorili smo se za srečanja enkrat mesečno in na koncu bomo mogoče celo organizirali dodatno tekmovanje/prireditev znotraj regije ali v sklopu združevanja vseh štirih regij po Sloveniji – tako imenovan »Pokal lokostrelskih centrov«.

Za konec prvega srečanja smo tako vaditelji in trenerji, kot tudi mladi lokostrelci dobili domačo nalogo. Mladi, da doma nadaljujejo z rednim izvajanjem vaj, ki smo se jih naučili, strokovni kader pa mora do naslednjega srečanja pripraviti program vadbe, vsak za svojo ciljno skupino vadečih.

Naše naslednje srečanje bo sredi januarja, prihodnje leto. Se že veselimo in komaj čakamo, da se naučimo še več novih stvari!

Vse v zlato!

Vaši Budanjski lokostrelci

Oglejte si tudi