Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
11°C
PON.
23°C
12°C
Oceni objavo

Festival učenja v Ajdovščini

V petek, 22. maja, se je na platoju kluba Baza (prizorišče Ajdovščine v maju) odvila Parada učenja, festivalsko obarvani praznik znanja in učenja. Parada učenja je osrednji dogodek vseslovenske promocijske kampanje učenja, poimenovane Teden vseživljenjskega učenja, ki pod okriljem Andragoškega centra Ajdovščina deluje že dvajseto leto. Glavni namen TVU je razširiti zavest in pomen učenja v vseh življenjskih obdobjih in družbenih vlogah posameznika ter obenem udejanjati slogan »Slovenija – učeča se dežela«. Temu primerno so se v maju po vsej Sloveniji zvrstile številne prireditve, ki niso zadostile le potrebam strokovne javnosti, temveč tudi ostalim radovednežem, ki jim znanje predstavlja pomembno vrednoto in vir osebnega zadovoljstva.
Dvajseto obletnico delovanja Tedna vseživljenjskega učenja, smo še posebej želeli obeležiti tudi na Ljudski univerzi Ajdovščina. Organizirali smo širok nabor brezplačnih izobraževalnih dejavnosti, delavnic, predavanj, dogodkov in prireditev, s katerimi smo želeli približati možnost učenja predstavnikom vseh generacij, družbenih vlog in funkcij, kot tudi ljudem z najrazličnejšimi interesi in okusi. Osrednji dogodek TVU  je bila prireditev Parada učenja, ki so jo priredili tudi v številnih drugih krajih po Sloveniji.

Pri organizaciji Parade učenja smo zasledovali vodilo Parada učenja med generacijami. S tem smo želeli opozoriti na pomembnost medgeneracijskega povezovanja in učenja, saj verjamemo, da le-to gradi mostove med generacijami in močno krepi medsebojno razumevanje in spoštovanje. Na prizorišču Parade učenja so se v ta namen predstavile različne izobraževalne ustanove (od vrtcev, osnovnih in srednjih šol, pa vse do fakultet in univerz), kulturna društva, zavodi in organizacije, knjižnic, umetniki posamezniki in skupine, obrtniki in še in še. Sleherna stojnica je bila odraz njihovih prizadevanj in strasti do svojega dela ali hobija in obiskovalcev vsekakor ni pustila ravnodušnih. Slednji so bogatili svoja znanja, pridobivali želene informacije, se čudili izdelkom otrok in dijakov, degustirali tradicionalne lokalne jedi, preizkušali naravne kozmetične izdelke ter sodelovali v družabnih, didaktičnih in nagradnih igrah. Istočasno so se v sredi dogajanja odvijale razne delavnice, kjer so rokodelci, umetniki in ostali ustvarjalci prikazovali svoje spretnosti in nad njimi navduševali tudi mimoidoče. Obiskovalci so se tako lahko prepustili prepletanju niti na čipkarski delavnici, izdelovanju glinenih izdelkov na keramični delavnici ali pa se preizkusili v pletenju košar. Vzporedno z delavnicami so odrski nastopi zrcalili številne talente, od plesa, petja in igranja instrumentov pa vse do dramske igre in recitacij avtorskih del nastopajočih.

Šotorsko dogajanje je bilo kljub dežju in tipični ajdovski burji vseskozi pestro, zabavno in sproščeno. Zadovoljstvo se je kazalo na obrazih otrok, ki so svojo radovednost usmerjali predvsem v plesne in pevske nastope, kot tudi na eksperimente, ki jih je zanje pripravila novogoriška hiša poskusov. Mlajše odrasle so zanimali nadaljnji izobraževalni in poklicni koraki, zato so se obračali na stojnice raznih fakultet in univerz, pa tudi ostalih mladinskih organizacij. Tisti nekoliko starejši so se zanimali za recepte gospodinj s Planine in želeli pridobiti kak nasvet o ohranjanju in izboljšanju lastnega zdravja, bodisi z uporabo doma pripravljenih preparatov bodisi s pravilno nordijsko hojo. Najstarejši udeleženci praznika znanja pa so veselo pozdravljali ročne spretnosti, kot so pletenje košar in klekljanje, in zmigovali z glavo, češ, kdo bo to počel v prihodnje.

Vtisi obiskovalcev in soustvarjalcev so sodeč po povratnih informacijah, ki smo jih na Ljudski univerzi Ajdovščina zbirali, pozitivni. Tako učenki iz OŠ Dobravlje kot članom društva upokojencev Ajdovščina se zdi taka prireditev primer dobre prakse povezovanja ljudi in medsebojnega učenja. Je odličen način, kako učenje in znanje približati vsem, ne glede na starost, spol, družbeni status ali vlogo, ki jo posameznik v življenju nosi. Obiskovalci so bili nad prireditvijo prav tako navdušeni in bi si je tudi v prihodnje želeli udeležiti, največji problem nekoliko nizke obiskanosti pa vidijo predvsem v neugodni lokaciji.

Udeležence Parade učenja so nagovorili trije odrski gostje – župan Občine Ajdovščina in častni pokrovitelj prireditve Tadej Beočanin, članica Nacionalnega odbora in vodja projekta TVU iz Andragoškega centra Slovenije, mag. Zvonka Pangerc Pahernik in direktorica Ljudske univerze Ajdovščina, območnega koordinatorja TVU, Eva Mermolja. Poudarili so pomen vseživljenjskega učenja in tovrstnih prireditev, ki tako učenje promovirajo in ga skušajo približati širši javnosti, tudi ranljivim ciljnim skupinam. Opozorili so na možnosti in priložnosti za učenje, ki se pojavljajo v lokalnem okolju, tako rekoč na vsakem koraku – v obliki formalnih izobraževalnih programov, pa tudi neformalnih, kot so razni tečaji, študijski krožki, dejavnosti društev in organizacij. Poudarjeno je bilo tudi priložnostno učenje, tako, ki se zgodi mimogrede, pri pogovoru s prijateljem, pri branju časopisa in gledanju televizije – ali obisku Parade učenja. Vsi trije govorniki so apelirali na udeležence prireditve, naj tudi v prihodnje ostanejo odprti za nova znanja, radovedni in vedoželjni, saj je znanje bogastvo, ki nam ga nihče ne more vzeti.

S to mislijo zaključujemo zgodbo o prvi Paradi učenja v Ajdovščini, a zagotovo ne zadnji. Obenem se zahvaljujemo vsem obiskovalcem in soustvarjalcem, ki ste z nami obeležili praznik znanja in Parado učenja obarvali v mavrične odtenke.

Sara Bratina, prostovoljka Centra medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina

 

 

Oglejte si tudi