Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Bienale akvarela Castra 2015

Prvi Mednarodni bienale akvarela Castra 2015, ki ga organizira Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP), se bo odvijal od 29. avgusta do 30. septembra 2015 v Ajdovščini na treh lokacijah: v Lokarjevi galeriji, Pilonovi galeriji in galeriji Lična hiša.

Otvoritvena slovesnost bo v soboto, 29. avgusta, ob 17.00 uri v atriju galerije Lična hiša v Ajdovščini, v primeru slabega vremena pa v dvorani 1. slovenske vlade v Ajdovščini. Istega dne bodo podeljene tudi odkupne nagrade in častna priznanja.

Ideja o bienalu, ki bi povezal ustvarjalce iz celega sveta in jih združil v našem malem, a z zgodovino in ljubeznijo do umetnosti, prepojenemu mestecu Ajdovščini, se je porodila septembra lani. Z organizacijo, letos največjega likovnega dogodka v Sloveniji, pa je društvo krenilo že takoj decembra in ima od takrat polne roke dela.

Idejni pobudnik bienala akvarela Castra je bil Franc Golob, poleg njega pa so glavnino organizacije in dela  prevzeli in izpeljali Vladimir Bačič, Miran Kordež in Azad Karim, slikarje pa je podprla tudi občina Ajdovščina.

Bienale je odprt za vse umetnike – akvareliste, starejše od 18. let in je namenjen klasičnim in eksperimentalnim tehnikam akvarela na papirju. Vsak udeleženec je lahko prijavil 2 sliki, ki sta seveda originalna likovna dela in lahko vsebujeta do 15% druge tehnike.

Na mednarodni natečaj, se je prijavilo neverjetnih 648 akvarelistov iz 54 držav, kar lahko priča o tem, da je dogodek na svetovnem nivoju in verjetno eden najobsežnejših v tem letu.

V prvem krogu so člani DLUSP na podlagi elektronskih reprodukcij, ki so si jih ogledali v sejni sobi Hiše Mladih, izbrali ustvarjalce, ki so nadaljevali v tekmovalni del.

Strokovna žirija v sestavi Aleksander Bassin – predsednik, dr. Jerica Ziherl (Hrvaška), Ernesto L. Francalanci (Italija), Nataša Kovšca, Danilo Jejčič, Franc Golob in Azad Karim je v drugi krog povabila 215 avtorjev, na razstavo pa se jih je uvrstilo 184, ki so v Ajdovščino poslali svoja dela. Poleg le teh, pa so kot častni gostje na bienale posebej povabljeni še Drago in Dušan Tršar, Andrej Jemec in Vladimir Makuc.

Med prispelimi akvareli je žirija 13. junija podelila deset odkupnih nagrad in pet diplom, ki jih bodo umetniki prejeli na odprtju razstave 29. avgusta 2015.

 

Spremljevalni program:

Ob akvarelni razstavi bo potekal bogat spremljevalni program:

-         26. septembra 2015 se bo v dvorani Hiše mladih v Ajdovščini odvijal Simpozij o akvarelu, na katerem bodo teoretiki in ustvarjalci razpravljali o akvarelu kot samostojni likovni zvrsti, o možnostih tehnološkega in izpovednega razvoja akvarela ter razmerjih med likovnimi ustvarjalci, galeristi in publiko;

-         ob sobotah in nedeljah bodo javnosti na voljo strokovna vodstva po razstavi, za najavljene skupine pa tudi med tednom;

-         pod vodstvom priznanih mojstrov akvarela bo potekala vrsta likovnih delavnic akvarela v Ajdovščini, Vipavi, Štanjelu in Oseku;

-         za razstavljavce – slikarje in njihove spremljevalce bodo organizirani celodnevni slikarski izleti po Vipavski dolini, na Kras, v Goriška Brda in Kanal ob Soči, na katerih bodo ustvarjalci slikali in spoznavali slovensko krajino, kulinariko in vino.

 

V času Bienala Castra 2015 bo delovala Info Točka na Prešernovi ulici v Ajdovščini, kjer bodo poleg informacij o razstavi, simpoziju, nastanitvah, vinskih kleteh in restavracijah na voljo tudi katalogi Bienala Castra 2015 in spominki, povezani z bienalom in Vipavsko dolino.

Ravno tako bo v sklopu bienala v Lokarjevi galeriji, ki med drugim velja za enega lepših razstavnih prostorov v Sloveniji, razstava Pilonovih akvarelov.

Bienale Castra se bo odvijal vsake 2 leti, tako da se že veselimo naslednjega v letu 2017, kjer bodo na posebni razstavi predstavljen pregled slovenskega akvarela, želimo pa si tudi, da jim bo z dogodki uspelo povečati zanimanje občinstva in likovnih ustvarjalcev za to žlahtno tehniko, ki v zadnjem desetletju doživlja pravi preporod.

 

ak

Oglejte si tudi