Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
11°C
PON.
23°C
12°C
Oceni objavo

Mozaik v Lokarjevi galeriji

Od 15. januarja do 5. februarja se tokrat v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini predstavljajo novi in mladi člani Društva likovnih umetnikov Severne Primorske. Razstava, poimenovana Mozaik, je prav zaradi različnosti avtorskih pristopov drugačna od zadnjih tovrstnih razstav. Je zanimiva, sveža, enostavno dobra. Hkrati pa pomeni tudi neko novo energijo v društvu. Društvo se osvežuje, regenerira, kar je nekaj najlepšega, kar se mu lahko zgodi. Sila, ki je vse skupaj pognala naprej, pa je prav gotovo Lokarjeva galerija, ki jo je društvo odprlo leta 2012.

Izmed mladih članov se tokrat predstavljata Nika Šimac in Tea Curk Sorta, novi člani pa so Simão Bessa, Hana Karim, Kristina Rutar, Teja Tegelj in Aleksander Velišček. Čeprav po letih mladi, ima večina za seboj kar nekaj razstav in projektov. Kljub različnim pristopom pa vse povezuje nenehna želja po raziskovanju.

Simao Bessa prihaja iz Portugalske, kjer je v Portu na Likovni akademiji končal študij slikarstva, zdaj pa živi in ustvarja v Dupljah na Vipavskem. Na tokratni razstavi je v ospredje postavil cikel risb, v katerem se je več let ukvarjal z izraznostjo človeškega obraza. Ajdovka Hana Karim je diplomirala iz kiparstva na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Raziskovanje jo vodi v oblikovanje unikatnega nakita iz keramike pod imenom Hana Karim Jewellery Design. Njeno oblikovanje nakita se pogosto že približuje miniaturni skulpturi. Kristina Rutar iz Tolmina je po diplomi iz keramike na ljubljanski Pedagoški fakulteti v Wroclavu zaključila podiplomski program Interdisciplinarna grafika. Živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je asistentka pri predmetu Keramika na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Kot sama pravi, je rdeča nit njenega raziskovanja povezana z izpraševanjem serijske tehnike. Teja Tegelj iz Cerknice je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti, kjer zaključuje podiplomski program. Ob poučevanju likovne umetnosti na šoli sama deluje predvsem kot slikarka. Kot je povedala, pri tem črpa predvsem iz prvobitnega doživljanja narave. Iz Vipolž v Goriških Brdih prihaja Aleksander Velišček, ki je diplomiral iz likovne umetnosti na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Živi in dela razpet med Novo Gorico, Benetkami in Luganom. Kot slikar se loteva upodabljanja svetovnih osebnosti, ki po njegovem mnenju puščajo sledi v našem sočasnem življenju. Nika Šimac je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah in z odliko zaključila magistrski študij. Ustvarjanje gradi na uporabi različnih kiparskih materialov, s čimer gradi sintezo naravnih elementov. Predstavila se je že na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Tea Curk Sorta je po diplomi iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključila še magistrski študij grafike. V ospredju njene govorice je ženska, ob keramiki pa se zadnje obdobje posveča zlasti ustvarjanju z žico. “Žičnate figure so lahke, kot risba v prostoru, … Ko jih gledamo od daleč, vidimo množico nečesa, kot oblak. Od blizu je vsak človek drugačen. Smo individualisti, hkrati pa lahko skupaj ustvarimo nekaj lepega, kljub vsemu, kar se dogaja okrog nas. Zato moje figure plešejo, se ukvarjajo z nečim lepim,”je povedala o lebdeči kompoziciji figur žensk v plesu, ki jo je poimenovala Rojenje.

 

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi