Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

'Pomidor velikan od Stomažev'

Vipavski vrtičkarji si bomo letošnjo sezono zapomnili po obilni letini krompirja, kumar in cuket, a tudi po mizernem pridelku paradižnika. Vsaj večini je v deževnem poletju enormno namnožena krompirjeva plesen ekspresno, v dnevu ali dveh, odnesla letino. Ne pa tudi vsem.
Marta in Klavdijo Volk iz Stomaža letine skorajda ne moreta prehvaliti. Na vsega 15 steblih paradižnika sta pridelala kakšnih sto kil lepih rdečih plodov, pa še katerega bosta lahko obrala. Med obranimi paradižniki je bilo vsaj deset takšnih, ki so tehtnico pognali čez kilogramsko mejo, med njimi je bil rekorder lepotec s fotografije, ki ga je v redakcijo Latnika prinesel Klavdijo. Komisijsko tehtanje je pokazalo, da 'vaga' natančno 1056 gramov. »Seme je bilo domače, ko smo sadike presadili na vrtno gredo, smo nekaj časa še zalivali, potem pa skorajda ni bilo več potrebno. Pač pa sem jih vsak teden škropili z modro galico,« pojasnjuje Klavdijo ključ do uspeha in dodaja letošnjo kruto resnico: »Tisti, ki ni škropil, jih ni imel!«

Pa ta velikan ni končal v kakšni omaki ali solati – določen je bil za nadaljevanje vrste – semena bo Marta skrbno shranila – morda za ponovno rekordno bero.

rl

Oglejte si tudi