Oceni objavo

Celostna prometna strategija občine - predstavitev in delavnice za občane

CELOSTNA PROMETNA STRATEGIJA OBČINE – PREDSTAVITEV IN DELAVNICE ZA OBČANE

Občina Žirovnica je pričela s pripravo Celostne prometne strategije (CPS). Gre za strateški dokument, ki je namenjen reševanju izzivov občine na področju prometa. S projektom želimo oblikovati trajnostno strategijo na področju prometa, ki bo vplivala na povečanje varnosti v prometu, izboljšala učinkovitost javnega prometa, spodbujala pešačenje in kolesarjenje, posledično zmanjšala onesnaženje zraka ter izboljšala kakovost bivanja v občini. Dokument bo predstavljal tudi podlago za boljši dostop do sredstev Evropske unije.

Priprava strategije bo potekala predvidoma do maja 2022 in bo obsegala 7 sklopov. Proces med drugim odlikuje tudi participativni pristop, ki predvideva vključevanje ključnih deležnikov in širše javnosti v vseh omenjenih fazah in na ta način pomembno prispeva k uspešnemu sprejetju in udejanjanju strategije.

Občina Žirovnica je v sklopu izdelave CPS, dne 19.10 2021, organizirala 1. delavnico. Delavnica je potekala v sklopu priprave analize stanja in je namenjena deležnikom, ki so bili prepoznani kot ključni v fazi priprave strategije.

Namen delavnice je bila seznanitev članov delovne skupine s projektom CPS in soočenje pogledov o vplivu prometa na nas, kakovost bivanja in gospodarstvo. Posebno pozornost smo posvetili zaznavanju prostora, prometu, infrastrukturi in drugim pomembnim prostorskim elementom ter določitev poglavitnih prednosti in slabosti različnih oblik prometnega sistema. V okviru delavnice je predvideno, da člani delovne skupine ugotovijo, ali obstajajo dodatni izzivi in priložnosti.

1/5





Dogodek so vodili sodelavci podjetja PNZ svetovanje projektiranje d.o.o., ki so izvajalci projekta Celostna prometna strategija občine Žirovnica.

Za potrebe priprave prometne strategije so bile že izvedene ankete v osnovni šoli in med zaposlenimi v dveh podjetjih z sedežem v občini (Exacta Normalije in Saxonia-Franke). Objavljena pa je tudi splošna anketa za vse zainteresirane.

V sredo, 13.4.2022, smo v jedilnici OŠ Žirovnica izvedli še delavnico in predstavitev za občane in občanke, ter ostale deležnike. Porodilo se je še nekaj idej in predlogov kako dolgoročno urediti promet in prilagoditi infrastrukturo. Tokrat na način da imajo prednost ljudje. Sedaj sledi še predstavitev občinskemu svetu Občine Žirovnica in njen sprejem.

Župan Občine Žirovnica,
Leopold Pogačar

Oglejte si tudi