DANES
25°C
8°C
JUTRI
21°C
16°C
Oceni objavo

Zahvala župana žirovskim prostoferjem

V poletnih mesecih je minilo leto dni od uvedbe projekta PROSTOFER v občini Žiri. Župan se je ob tej priložnosti v svojem imenu in v imenu uporabnikov zahvalil vsem prostovoljnim voznikom za njihov podarjeni prosti čas in dobro voljo. Do konca oktobra 2021 so vozniki opravili preko 280 prevozov, od tega večina prevozov na zdravniške preglede v Škofjo Loko, Ljubljano, Kranj in Jesenice. Najdaljši prevoz, ki se je opravil, je bil prevoz v Valdoltro.

Z električnim vozilom Renault ZOE Life je bilo do vključno konec oktobra prevoženih več kot 28.500 kilometrov, tj. približno 1.800 km na mesec. Brezplačni prevozi so se izvajali tudi v času korone.

S pristopom k projektu PROSTOFER se je starejšim omogočila večja mobilnost in večja socialna vključenost, medsebojno povezovanje ter boljša kvaliteta življenja. Sam projekt je med občani zelo dobro sprejet, kar so izpostavili tudi prisotni prostovoljni vozniki.

Prisotni so delili tudi lastne izkušnje, pri čemer gre poudariti dejstvo, da ne gre zgolj za prevoz od ene točke do druge, temveč uporabnikom nudijo tudi prijazno pomoč pri vstopu v zdravstveno ustanovo. Mnogi starejši se sami ne znajdejo ali pa se počutijo bolj varne, če jih pospremijo do čakalnice in nanje počakajo do konca pregleda. Prav vsi so zatrdili, da z veseljem pomagajo in starejši so jim zato zelo hvaležni. Med vozniki in uporabniki se pogosto spletajo še posebej zaupni odnosi, kar je zelo dragoceno.

Ena izmed težav, ki so jo izpostavili, je pomanjkanje parkirnih mest pred  bolnišnicami.

Župan je ob koncu prijetnega srečanja, ki je potekalo v skladu s PCT pogoji, pozval nove prostovoljce, da se pridružijo projektu in razbremenijo dosedanje voznike. Iz občine Žiri je v ta projekt vključenih 11 prostovoljnih voznikov, med njimi tudi ena voznica.

Obenem je župan pozval starejše občane brez lastnega prevoza, naj ne oklevajo in izkoristijo možnost brezplačnega prevoza. Vso koordinacijo prevozov opravlja Zavod Zlata mreža, zato na tem mestu objavljamo tudi                                                              

- brezplačno številko 080 10 10
- na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro
- rezervacijo prevoza je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve

Oglejte si tudi