DANES
25°C
8°C
JUTRI
20°C
14°C
Oceni objavo

DAN ODPRTIH VRAT V DOMU STAREJŠIH OBČANOV V ŽIREH

Vrata novega Doma starejših občanov v Žireh, ki so ga Žirovci čakali več desetletij, so v torek prvič odprli tudi širši javnosti. Mnogi občani in drugi obiskovalci so si z zanimanjem ogledali novo pridobitev kraja, ki bo prve stanovalce sprejel 9. maja. Ob dnevu odprtih vrat gostili tudi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

Vse prisotne je na začetku nagovorila direktorica SeneCure Slovenija Sanda M. Gavranovič, ki je povedala, da bodo prve stanovalce začeli sprejemati v maju. V začetku bodo napolnili dva oddelka z dvajsetimi oskrbovanci, od tega en navaden oddelek in en oddelek za osebe z demenco.  Gavranovičeva je pojasnila, da je največ težav z iskanjem zdravstvenih tehnikov. Sedaj imajo štiri od osmih, kolikor jih potrebujejo. Imajo tudi pet bolničarjev in dve diplomirani sestri ter polovico glavne sestre, saj je ta hkrati direktorica doma. Za delovanje celotnega doma bodo potrebovali 35 zaposlenih, od tega je približno polovica zdravstvenega kadra. Zaposlene skušajo pritegniti z različnimi ugodnostmi, aktivno sodelujejo tudi s šolami in iščejo načine za pridobivanje kadrov iz tujine.

Dom starejših občanov s skupno kapaciteto 60 stanovalcev, je arhitekturno zasnovan tako, da je ohranjanje integritete in individualnosti posameznika zagotovljeno, saj si znotraj hiše lahko vsak stanovalec ustvari »svoj košček sveta«. Na razpolago je 42 enoposteljnih in 9 dvoposteljnih sob. V pritličju bo prostora za 12 stanovalcev z demenco, pri čemer bo pritličje imelo neposreden izhod na vrt. Koncesija je bila izdana za 56 postelj, za štiri dodatne je bila izražena želja za dnevno varstvo. Zanimanje za dom je veliko, saj so sprejeli že 176 prošenj.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je poudaril, da so ob prevzemu resorja med ključnimi prioritetami zastavili ureditev celovite oskrbe za starejše. Trenutno je v Sloveniji odprtih 145 projektov za namestitev starejših. S temi investicijami, v vrednosti 281 mio evrov, bo pristojno ministrstvo pokrilo potrebe po dolgotrajni oskrbi za prihodnje desetletje. Ob tem se zavedajo, da ne samo, da ni dovolj namestitev za starejše, ampak je težava tudi v pomanjkanju kadra oziroma v izgorelosti zaposlenih. Prav tako bo treba sprejeti nove standarde in normative. "Poskrbeti moramo, da se zaposlene v socialni oskrbi razbremeni, ker če primerjajo zaposlitev v domovih za starejše z drugimi, zanje prav tako zanimivimi področji, je to zagotovo bolj zahtevna in manj privlačna, predvsem pa dolgoročno manj vzdržna ali težja zaposlitev," je dejal minister.

Novega doma bodo predvsem veseli občani Žirov, ki so na dom čakali več desetletij in bodo starost življenja lahko preživeli v svojem kraju med domačimi. V svojem nagovoru je župan Janez Žakelj poudaril, da je dom za starejše velika pridobitev za Žiri in dodal, da je naša dolžnost in odgovornost, da starejšim v jeseni življenja zagotovimo dostojno življenje in zaključil z mislijo: » V našem življenju ne štejejo leta, pač pa šteje življenje v naših letih.«


Oglejte si tudi