DANES
16°C
11°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Organizacije razvijajo Klub prostovoljcev zasavske regije

Na Regionalnem centru NVO smo v maju in juniju izvedli dve delovni srečanji, na katerih smo s sodelujočimi nevladnimi organizacijami in predstavniki nekaterih javnih zavodov iz zasavske regije razvijali idejo o Klubu prostovoljcev zasavske regije.

Ideja Kluba prostovoljcev zasavske regije je poenotiti pristop za promocijo in razširjanje vrednot prostovoljstva in povezovanje prostovoljcev v zasavski regiji z učinkovitim sistemom obveščanja, privlačnimi aktivnostmi in dobrimi povezavami med sodelujočimi organizacijami.

 

Izhodišče za razmišljanje o tej ideji pa so podatki o številu zaposlenih v nevladnem sektorju v zasavski regiji. Namreč, v zasavski regiji deluje 613 nevladnih organizacij v katerih je zaposlenih samo 52 ljudi. To pomeni, da velika večina dejavnosti nevladnih organizacij temelji na prostovoljskem delu. Potrebe po prostovoljcih (predvsem mlajših) za sodelovanje v nevladnih organizacijah so velike, prav tako se pojavljajo potrebe po prostovoljcih v prostovoljskih programih javnih zavodov. 

 

Na dveh delovnih srečanjih, ki so v duhu aktualnega časa potekala na spletu, je sodelovalo 12 organizacij iz nevladnega in javnega sektorja v okviru katerih deluje več kot 1.300 prostovoljcev in prostovoljk iz zasavske regije. Delovne skupine so zasnovane kot skupinski delovni proces, hkrati pa so prostor za izmenjavo idej, izkušenj, dobrih praks in informacij. S sodelujočimi organizacijami smo tako obravnavali vzroke za skromnejše vključevanje prostovoljcev, razmišljali o različnih aktivnostih, s katerimi bi te vzroke odpravili, si izmenjali dobre prakse vključevanja prostovoljcev in nekaj časa namenili tudi razmisleku o splošni promociji solidarnostnih vrednot v regiji. 

 

V delovnih skupinah poleg Regionalnega centa NVO aktivno sodelujejo še naslednje organizacije: Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Društvo Fundacija Svečka, KLIŠE – klub litijskih študentov, Društvo Lojtra, Društvo za preprečevanje osteoporoze Trbovlje, Društvo upokojencev Hrastnik, OZRK Zagorje ob Savi, OZRK Trbovlje in javni zavodi ZKMŠ Litija, Mladinski center Zagorje ob Savi, Zasavska ljudska univerza. 

 

K sodelovanju pri razvoju ideje Kluba prostovoljcev zasavske regije vabimo tudi ostale nevladne organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujete prostovoljce in organizacije s prostovoljskim programom iz zasavske regije.  

 

V okviru spodbujanja razvoja prostovoljstva v regiji bo v četrtek, 18.6.2020, v Skupnostnih prostorih za NVO, na Cesti Borisa Kidriča 2, v Zagorju ob Savi potekalo usposabljanje z naslovom Razvoj prostovoljstva v organizacijah (več o usposabljanju na consulta.si), v tem času pa z organizacijami potekajo tudi pogovori za izvedbo korporativnih prostovoljskih akcij na območju zasavske regije. 


 

Prostovoljce in prostovoljke iz zasavske regije še vabimo, da se vključite v brezplačno SMS – obveščanje o prostovoljskih aktivnostih. To storite tako, da na številko 030 400 444 pošljete sporočilo s ključno besedo PRIJAVA in pripišete občine, kjer se želite aktivirati kot prostovoljec/ka (primer: Prijava Zagorje Trbovlje, PRIJAVA Litija, Prijava Hrastnik).  Organizacije, ki iščete prostovoljce pa vabimo, da nam to sporočite (na Regionalni center NVO), mi pa bomo vaše povpraševanje po prostovoljcih razširili z SMS sporočili in ostalimi komunikacijskimi sredstvi Regionalnega centra NVO. 

 

Več informacij na kristijan.adamlje@consulta.si ali na 059 927 619. 

Oglejte si tudi