DANES
15°C
8°C
JUTRI
16°C
7°C
Oceni objavo

FOTO: Slavnostna akademija ob kulturnem prazniku

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje je bila sinoči, na predvečer današnjega praznika kulture, slovesna akademija, na kateri sta Eleonora Kramar in Gregor Bovhan prejela plaketo in priznanje dr. Slavka Gruma.

Letošnja slovesnost je bila v znamenju 60-letnice najstarejše slikarske kolonije v srednji Evropi – Slikarske kolonije Izlake Zagorje. V Medijskih toplicah so se namreč pred natanko 60 leti, leta 1964, prvič srečali slikarji na slikarski koloniji, ki so jo v Zagorje pod vodstvom Toneta Leskovška pripeljali takratni slikarji. Zato ni naključje, da je zbrane tokrat nagovorila slavnostna govornica Tatjana Pregl Kobe, slovenska pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka in založnica.

Da je Zagorje vključujoče in sodelujoče mesto na vseh področjih, tudi v kulturi, so pokazali nastopajoči v prvem delu proslave, ko so nastopili plesalka, uporabnica VDC Zasavje Samira Salihović, pevec, zaposlen v tej ustanovi Martin Malec in kitarist, učitelj na Glasbeni šoli Zagorje Jure Jahn. Kultura je namreč pomemben del Varstveno delovnega centra Zasavje, ki letos prav tako obeležuje okrogli jubilej – 40-letnico delovanja.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je tudi tokrat podelil priznanje in plaketo dr. Slavka Gruma. Nagrade in priznanja, ki jih Občina podeljuje že od leta 1975, so namenjene kulturnim ustvarjalcem, posameznikom in skupinam, ki s svojim delom pomembno prispevajo h kulturnem utripu v našem okolju in s svojo ustvarjalnostjo povečujejo prepoznavnost in ugled naše občine.

Najvišje priznanje s področja kulture, plaketo dr. Slavka Gruma, je letos prejela Eleonora Kramar, ki je prevzela vodenje Slikarske kolonije Izlake-Zagorje v letu 2004, po odhodu prejšnjega predsednika Nandeta Razborška. Stopiti v njegove čevlje ni bila lahka naloga, še manj pa enostavna. Vendar je Eleonora znala ohraniti veliko in pomembno vlogo druženja slikarjev v občini Zagorje v slovenskem in svetovnem likovnem svetu. Z velikim posluhom za likovno ustvarjanje, dobrim vodenjem in čutom za organizacijo tako velikega, pa vendar v velikih ozirih tudi intimnega druženja umetnikov, ki prihajajo iz Slovenije in vsega sveta, je uspela ohraniti kolonijo na najvišjem nivoju tovrstnih likovnih dogodkov.

Kot odlični gospodarstvenici ji je uspelo vnesti nov, svež veter v jadra slikarske kolonije, našo kolonijo ji je uspelo še bolj povezati z gospodarstvom zagorske pa tudi zasavske regije in še bolj utrditi spoštovanje umetniškega ustvarjanja v zagorski kulturi. Njena želja je bila in še je, da pritegnemo k sodelovanju v koloniji čim več kvalitetnih likovnih umetnic in umetnikov, ki s svojo udeležbo v koloniji ponesejo v svet tudi različna spoznanja, ne samo o slikarstvu v Zagorju, oz. v Sloveniji, temveč tudi spoznanja o naši občini in mladi državi.

Priznanje dr. Slavka Gruma pa je prejel glasbenik Gregor Bovhan, vodja glasbene skupine, glavni kitarist, avtor in ustanovitelj zagorske skupine Terminal Disease. Skupina obstaja že 25 let. Gregor Bovhan je še edini ustanovni član skupine, v kateri se je doslej zamenjalo deset članov. So tako rekoč hišni band Mladinskega centra Zagorje, kjer potekajo njihove vaje. V svoji dolgoletni karieri so izdali tri studijske albume in igrali na številnih koncertih po Sloveniji. Zadnjega so imeli v kultni Menzi pri Koritu na Metelkovi v Ljubljani, kjer so doživeli izreden odziv strokovne javnosti in občinstva. Gregor vzpodbuja mlade zasavske skupine k delovanju, saj meni, da se v Zasavju na alternativni sceni dela dobra glasba, hkrati pa je tudi odprt za sodelovanje s sorodnimi skupinami iz drugih regij.

1/16
















Pri svoji ustvarjalnosti je Gregor Bovhan zelo natančen in kreativen avtor glasbe in besedil, v svojem izražanju na področju metal glasbe prav nič ne zaostaja po izraznosti in kvaliteti s primerljivimi skupinami tega žanra po svetu. Grumovo priznanje Gregorju Bovhanu je tudi priznanje za kreativnost in sodelovanje mladine v kulturi zagorske doline. Njihova dejavnost je v občini tako s strani publike kot kulturne javnosti še kako opažena.

S koncertom v zadnjem delu proslave je zbrane navdušila violinistka Anja Bukovec, mednarodno priznana slovenska klasična violinistka in glasbenica, ki je nastopila ob spremljavi pianista Jake Puciharja, bobnarja Gašperja Bertonclja in kontrabasista Jošta Lampreta.

Fotografije: Robi Verbajs, video: Zasavska televizija

Oglejte si tudi