Vrhnika

DANES
24°C
12°C
JUTRI
17°C
12°C
Oceni objavo

V Bistri nastaja samooskrbni skupnostni vrt

 

V podjetju Avtotrade z Vrhnike smo že pred leti začeli razmišljati o revitalizaciji posestva v Bistri in v dvoletnem obdobju prišli do faze, ko smo lahko začeli z oddajanjem njive za vrtove.

V prvi vrsti je prostor namenjen povečanju samooskrbe in ekološkemu pridelovanju hrane, je pa lahko tudi prostor za druženje in medsebojno učenje. Za sodelovanje je pokazalo zanimanje tudi podjetje Unichem in njihov klub Gaia, ki bo imelo v Bistri svoj vzorčni vrt na katerem bodo mesečne delavnice in izobraževanja vseh najemnikov vrtičkov. Strokovnjak kluba Gaia je imel že prvo predavanje na temo kako si lahko s pomočjo spletne aplikacije sami naredimo načrt vrta.

 

Razlogov da smo začeli razmišljati o revitalizaciji posestva je več:

- v Bistri so včasih že bili vrtovi, za časa Kartuzije so menihi obdelovali vsak svoj vrtiček in si pridelali celo viške hrane;

- povečala se je potreba po samooskrbi z zdravo lokalno pridelano hrano;
- vse skupaj lahko povežemo tudi s turizmom. Vrtovi bodo imeli pomembno vlogo pri celotni zgodbi Bistre in znotraj celovite parkovne zasnove.

 

Glede na to, da je  projekt v veliki meri odvisen od finančnih sredstev, se bo realiziral po fazah v večletnem obdobju.

Sedaj počasi že dobiva svojo podobo. V sredini aprila smo naredili parcelice v velikosti 50 in 100 m2. Zanimanja za najem je kar precej in nekateri vrtičkarji so lahko že v aprilu začeli z deli na vrtu. Pogoj pa je, da se bo zemlja obdelovala ekološko. Lahko po biodinamiki, permakulturi, kakorkoli bo kdo želel, vendar z naravnimi pristopi in sredstvi.

 

Jožica Alič

Oglejte si tudi