Vrhnika

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Nagradni izlet DU Vrhnika na grad Snežnik in Bloško planoto

Društvo upokojencev Vrhnika je organiziralo nagradni izlet z avtobusom za članice in  člane, prostovoljke in prostovoljce, ki so kakor koli aktivno sodelovali in naredili nekaj več  v preteklih letih v društvu.

Pot nas je vodila po stari cesti preko  Cerknice, kjer je bil obvezen postanek za kavico in preko Loža po Loški dolini do kraja Kozarišče, kjer  je grad.  Naša predsednica Elica je imela točen razpored ogledov in že smo hiteli proti gradu Snežnik. Pristali  smo v krasnem  lipovo kostanjevem parku, ki je prijetno  hladen in senčen. Turistična vodnica gradu nas je sprejela  pred grajskimi vrati in nas popeljala po dobro  ohranjenem in obnovljenem gradu skozi tri nadstropja. Z veseljem smo jo poslušali, ko nam je razkrivala njegovo zgodovino in predstavljala muzejske eksponate.

Grad Snežnik je najbolj znan grad v Loški dolini in leži na jugozahodnem delu doline ob robu snežniških gozdov. Nastal je na stari pomembni poti, ki je povezovala Istro in Loško dolino. V listinah se prvič omenja 1269. Od tu naprej je bil v lasti različnih gospodarjev vse do leta 2004, ko je objekt prišel v last Ministrstva za kulturo Slovenije in je še sedaj. Nekdaj je bila tukaj tudi prva gozdarska šola, ki je delovala od 1869 do 1875. Grajska stavba z renesančnimi  ter baročnimi stilnimi prvinami privablja obiskovalce. Ima galerijo in poročno dvorano, v njem se odvija  tudi bogato kulturno življenje.  Sprehodili  smo se še ob vodnem jarku  okoli gradu in  po poti, ki vodi skozi park.

Nato nas je pot vodila na Bloško planoto v vas Volčje, kjer  je umetno Bloško jezero. Presenečeni smo opazovali lesene skulpture medveda, ki lovi ribe, dva gozdna moža, ki varujeta park, mogočne  umetelno izdelane mize in klopi, leseni prestol , verjetno za Martina Krpana in še bi lahko naštevala. Vse to nas je  prijetno presenetilo. Priporočam vsakomur, da si to lepoto narave ogleda, ne bo mu žal.

Bloško jezero je eno izmed najbolj priljubljenih izletniških točk na Bloški planoti za motoriste, kolesarje, sprehajalce in pohodnike. Pozimi, ko njegova gladina zamrzne, privabi navdušene drsalce, v poletnih dneh pa kopalce. Jezero je umetnega izvora, nastalo je z zajezitvijo potoka okoli leta 1970. To so naredili prizadevni domačini. Velika turistična atrakcija je zagotovo pravljični Park Idila. V njem so neverjetne lesene skulpture domačina Janeza Hitija. Tu  so lične male lesene hišice in leseni vikendi za oddih in sproščanje. Ko to vidiš in doživiš, se ti napolni duša.

1/10










Ob jezeru v okrepčevalnici »Hiša nasproti sonca«smo si vzeli dovolj časa, da smo se  okrepčali z dobrim sladoledom in hladno pijačo. Posedali smo na ličnih klopcah ob jezeru in občudovali lepote te okolice. Sprehod okoli jezera je še polepšal  naše doživetje.

Prijetno druženje smo nadaljevali ob dobrem kosilu v bližnji gostilni.  Za presenečenje  nas je obiskal še Bloški Tonček  - bloška legenda  in  nam povedal nekaj anekdot iz njihovega življenja na  Blokah v njihovem pojočem narečju.  Kljub častitljivim letom nas je dodobra nasmejal.

 Zaključili smo  lep izletniški dan, ki so ga omogočili DU Vrhnika, Elica in Avto prevozništvo  Oblak. Vsem se zahvaljujemo za prijeten izlet.

Zapisala: Fani Šurca

Slike: Fani Šurca, Željko Jadanić

Oglejte si tudi