DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Pohod Zimzelenov na Sinji vrh

Zimzeleni smo se sončnega torkovega jutra v mesecu maju podali čez Kalce, mimo Podkraja in Cola, v Otlico. Postanek za jutranjo kavico smo imeli v okrepčevalnici Angora.

 

Pohod smo začeli pri spomeniku Materi Gori, na Robu. Bronasta Mati Gora je postavljena na gorsko skalo in je lepo umeščena v naravo, z njo sobiva, posvečena pa je vsem ženam z Gore, Gorjankam. Simbolično povezuje daljave sveta s hrepenenji, ki jih predstavlja voda, in trdnostjo, ki jo predstavlja kamen. 

 

Pot smo nadaljevali do Dolskega maja (913m) in nato proti naravni znamenitosti Otliškemu oknu. Skozi njega smo imeli lep razgled na mesto Ajdovščina. Od tam smo skrenili do Molkove doline, od koder smo se spustili do sredine Kamnitega polža, kjer smo »vsrkali« vase vesoljno energijo in nekateri posamezniki so bili potem zmožni splezati celo na kamnito piramido! Tu smo tudi opravili obvezno skupinsko fotografiranje.

 

Nato smo nadaljevali pot proti Sinjemu , kjer nas je v penzionu Sinji vrh bodoči slavljenec Tone počastil z okusno malico. Ogledali smo si tudi Šrgalovo hišo, ki je krita s slamo, ima lesene žlebove in črno kuhinjo. V hiši se nahajajo številni stari predmeti, katere so v preteklosti uporabljali Gorjani pri hišnih in kmečkih opravilih.

 

Z vrha Sinjega vrha (1002 m) smo imeli lep razgled na morje in vrhove v daljavi, prepoznavali smo mesta ter vasi pod nami. Po celotni poti so nas navduševale različne »rož'ce«, grelo nas je prijetno sonce.

 

Današnjega pohoda sta se po daljšem premoru ponovno udeležila Janko in Vlado, kar nas je vse zelo razveselilo.

 

Zapisala: Jerneja Telban    

Foto: Joža Miklavčič

Oglejte si tudi