Vrhnika

JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

VSE JE MOGOČE, ČE SE LE HOČE pri Lunah

 

»Lepo škrlatno je drevo, ko hladen veter veje. V vseh barvah zažari jesen, a sivo je nebo!« No tole pesmico smo v Župnijskem vrtcu Vrhnika prihranili kar za november, saj so dnevi v septembru in v prvi polovici oktobra bili povsem poletni.

            V skupini Lune, najstarejši skupini v vrtcu, ki šteje kar 24, 5-6 letnih otrok, smo ta čas preživeli res zanimivo. Vse je mogoče, če se le hoče smo poimenovali 1. sklop dejavnosti, pri katerem smo vsak dan spoznavali svetovne in mednarodne dneve. Tako smo imeli svetovni dan balonov, vafljev, dan, ki ga cel čas preživiš v pižami, dan čistega doma, dan kampiranja, svetovni dan voda je bil zelo priljubljen, zdrave prehrane, čistega okolja… Prvi teden v oktobru smo spoznavali osebe, ki rešujejo življenja. Izpeljali smo evakuacijsko vajo, predstavili pa so se nam tudi gasilci z vso svojo opremo. Na željo otrok smo na obisk povabili tudi poklicnega vojaka Damijana, bivšega starša, ki je imel pri nas svoje otroke. S svojo neverjetno pripadnostjo svojemu delu in navdušenjem nad tem poklicem nam je res fantastično predstavil poklic vojaka in pokazal vso opremo in veliko pripomočkov, ki jih vojaki uporabljajo pri svojem res raznolikem delu. Brez dvoma so na ta dan vsi otroci želeli postati vojaki :).

Imeli smo tudi svetovni dan kolesarjenja. Vsak je pripeljal svoje kolo in smo se celo dopoldne vozili po naših dveh velikanskih igriščih. Seveda nismo pozabili spoznati prometnih pravil in osnovnih prometnih znakov. Eden res doživetih je bil tudi svetovni dan konj. Ob tej priložnosti smo se sprehodili do Inkluzivnega parka na Sveti Trojici, kjer nas je gospodič Ožbe res lepo sprejel, nam pokazal kako se za konje skrbi, kako se jih očisti, osedla in zatem se je vsak otrok lahko preizkusil v jahanju ponijev. Tudi svetovni dan policistov je bil enkraten. Obiskali smo policijsko postajo Vrhnika, kjer so nam predstavili njihovo delo. Mednarodni dan izobraževanja pa smo počastili kar z obiskom osnovne šole, kamor bodo otroci zahajali naslednje šolsko leto. Sklop smo zaključili s svetovnim dnevom pokovke, jo seveda sami spekli in se po kosilu preselili v kinodvorano, kjer smo si na željo otrok ogledali krajšo risanko. V drugem tednu oktobra smo izpeljali tudi projekt na ravni celega vrtca. Poudarek je bil na živalih. Ponovno so nas obiskale eksotične živali, katere so na otrocih pustile res neponovljivo izkušnjo, saj srečanje s pitonom, gožem, ptičjim pajkom, pa da ne pozabim gekona, 1000 noge gosenice, činčile, zajčka, želvice, madagaskarskega sikajočega ščurka in velikega hrčka pa res nimaš možnosti srečat vsak dan :)

            Jesen je res čudovit čas, čas ko se narava spravlja k počitku, se odene v tisoč čarobnih barv, vzgojiteljice pa po dopustu spet oživimo, smo polne zagona in idej, kaj vse lahko ponudimo poučnega in predvsem zabavnega našim varovancem, da se jim bo vtisnilo v spomin predvsem pa, da se bodo še naprej vsakodnevno vračali z nasmehom na obrazu v naše naročje.

                                                         

                                                                                                                     vzgojiteljica  Meta Žitko


Oglejte si tudi