Vrhnika

DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Aprilske radoživosti v Župnijskem vrtcu

Aprilsko vreme je razgibano, vsak dan drugačno. In takšno je bilo tudi dogajanje v našem vrtcu. Velika noč je za nami in v vrtcu smo postno dogajanje zaključili s slavjem luči. To je za otroke vedno zanimivo doživetje, saj se v zatemnjenem prostoru počasi širi svetloba prižigajočih se svečk. Nato se je vsaka skupina posvetila svoji temi. Kapljice so razvrščale po barvah, različne teme pa so se razvrstile po skupinah. Zvončki in Angelčki so se ukvarjali s copati, natančneje z Muco Copatarico. Tudi pri Oblačkih so prisluhnili pravljici in sicer Trem metuljem. Najmlajši v našem vrtcu (Mavrice) so spoznavali dele telesa in oblačila. Sončki so si zadeve zastavili širše in so se lotili kar cele zemlje. Plameni smo se naučili nekaj o kemiji. Iskre so spoznavale in občudovale pomladansko naravo. Kar nekaj rož so spoznale tudi Zvezdice. Ker so se ukvarjali s škrati, sta jih za en teden obiskala tudi dva zajčka, ker škrati imajo pač radi živali.

Ta dva zajčka sta bila prava atrakcija tudi na dnevu odprtih vrat našega vrtca. Stalno sta imela otroško pozornost. Ta dan je bil ekološko obarvan, saj je v koledarju na aprilskem mesecu obeležen tudi dan zemlje. Tako so otroci skupine Plameni odigrali igrico z ekološko tematiko in za obiskovalce pripravili zeliščni čaj iz kopriv, pljučnika, mete in melise. Še dobro, da imamo vrt in so bila zelišča pri roki. Obiskovalci so lahko izmenjali semena, preizkusili čutno pot in poligon ter pobližje spoznali dogajanje na naših krožkih (naravoslovni krožek, pevski zborček in bralna značka).

1/2


Da, aprila zna biti res pestro, pa ne mislim samo vremensko. Starejši otroci (Iskre, Plameni in Lune) so en teden čofotali po bazenu v Logatcu. Kar nekaj jih je v tem tednu splavalo. Da so se Plameni ta mesec spoznavali s kemijo, sem že omenila. To se je poznalo tudi na bazenu, ko je učiteljica plavanja vprašala otroke, kaj je v bazenu, je dobila odločen odgovor: »Klor!« No, tudi nekaj molekul H2O je najverjetneje bilo vmes J. Kot pravi raziskovalci znanosti seveda nismo izpustili razstave Experia v Mercatorjevem centru, kjer smo se zabavali ob izvajanju različnih fizikalnih poizkusov.

Bilo je torej pestro in razgibano, skratka aprilsko.

Monika Kastelic

Oglejte si tudi