JUTRI
21°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

Dan slovenske hrane na OŠ AMS Vrhnika

Tudi letos smo se priključi projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal 15.11. 2013 po celi Sloveniji. Tradicionalni slovenski zajtrk je bil tako kot vsako leto sestavljen iz črnega kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Vsa živila so bila pridelana v Sloveniji, kar je tudi eden od namenov projekta, in sicer spodbujanje kmetijske dejavnosti in čebelarstva v Sloveniji.

Kot vsako leto smo tudi letos cel dan namenili tradicionalni slovenski hrani. Odločili smo se, da učencem predstavimo tipično idrijsko jed, zato so učencem naši kuharji za kosilo postregli z ročno izdelanimi idrijskimi žlikrofi in bakalco. Za sladico pa smo imeli suhe hruške, ki so značilne tudi za Vrhniko, saj je o njih v svojih črticah pisal že Cankar. Tudi popoldanska malica je bila zelo tradicionalna za naše kraje: kislo mleko in ržena žemlja.

1/2


Vsa živila smo nakupili pri lokalnih proizvajalcih in večina je bila tudi ekološko pridelana. Učitelji so na ta dan v okviru pouka in podaljšanega bivanja posvečali pozornost lokalno pridelani hrani in njenemu pomenu za nas in naše kmetijstvo. Učenci 3.razreda pa so celo kuhali marmelado iz domačih kutin.


Vodja šolske prehrane Petra Vogrinc

Oglejte si tudi