Vrhnika

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

"Barjanci" zmoremo in znamo

15. marca 2013 smo se Lara, Meta, Tinkara in Tijan udeležili tekmovanja v kuharskih veščinah izvirnih lokalnih posebnostih »Domača kuhna pa to …« v Ljubljani, v restavraciji JB. Poimenovali smo se Barjanci in pripravili tri zanimive jedi: vrhniško ribjo obaro, slivove štruklje in tri različne namaze iz dimljene postrvi.

Za pomoč pri nabavi in pripravi glavne jedi smo poprosili tukajšnjega ribiča, g. Mileta Lilića, ki v vrhniški ribiški družini deluje že več kot 20 let in je imel že več kulinaričnih predstavitev ribjih jedi.

Za prilogo smo se odločili za znamenite vrhniške slivove oz. češpljeve štruklje, ki jih v svoji knjigi »Vrhnika skozi stoletja« omenja Vrhničan Jože Rode kot vrhniško specialiteto. Nismo pa mogli ugotoviti, ali se je Ivan Cankar najedel prav teh štrukljev tistega dne, ko jim je pogorela hiša.

Trije različni namazi – beli, rumeni, zeleni – so primerni za današnji čas, ko nimamo ravno veliko časa za kuhanje, radi pa kaj dobrega pojemo v prijetni družbi prijateljev. Dimljene postrvi nam je podaril g. Glavič z Vrhnike, ki nam je tudi razložil postopek dimljenja.

S seboj smo povabili našega harmonikarja Jošta, ki nas je s svojim igranjem veselo spodbujal, včasih kaj prišepnil in tekel vse do tržnice, da bi nam kupil deski, ki jih je naša nadvse skrbna učiteljica pozabila.

Ta petek je bil čudovit dan – uvrstili smo se v polfinale. Bili smo tako veseli, da smo pozabili odnesti jedi na uradno slikanje.

1/5





12. aprila 2013 smo ponovno spakirali ribe, zelenjavo, posodo, naši deski in se odpeljali proti Kopru, kjer smo kuhali v Studiu Gorenje Koper, v trgovskem centru Tuš. Našo Meto je zamenjala Veronika, ki je poskrbela, da se nismo izgubili v trgovskem centru. Naša učiteljica je bila bolj nervozna kot sicer, mi pa smo bili kar »skulirani«. Tudi Jošt je nekako bolj umirjeno igral. S kuhanjem smo končali predčasno in nestrpno pričakovali rezultate.

In petek je bil spet čudovit dan – uvrstili smo se v finale! V mesecu maju nas čaka še ena preizkušnja ...

Barjanci in mentorica iz Osnovne šole Antona Martina Slomška Vrhnika

Oglejte si tudi