DANES
26°C
12°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč v Občini Vrhnika

V petek, 15. novembra, smo se člani ZŠAM Vrhnika, župan, občinska  svetnica, gostje, gasilci PGD Vrhnika, občanke in občani srečali na spominski slovesnosti v spomin vsem žrtvam, ki so izgubile življenje v prometnih nesrečah. Spomnimo se tudi vseh svojcev in ponesrečenih v prometu, ki se iz dneva v dan soočajo z bolečino. Dejstvo je, da smo mi tisti, ki lahko vplivamo na ravnanje v cestnem prometu in poskrbimo, da žrtev na cestah ne bi bilo. Osveščanje in skrb za varnost je v naših rokah, čeprav se je vsi premalo zavedamo. Varnost, pozornost, koncentracija nam mora biti vodilo na cestah. Vzgajanje mladih, naših otrok; predvsem z dobrim zgledom in s pogovorom o posledicah neodgovornih ravnanj v prometu, je odgovornost staršev, vzgojiteljev, učiteljev, celotne javnosti in strokovnjakov, ki s svojim znanjem in izkušnjami lahko pomagajo k ozaveščanju. Na koncu pa le prevzemamo odgovornost sami.

Letošnja že trinajsta prireditev v spomin žrtvam prometnih nesreč je potekala pod okriljem Zavoda varna, pot pod sloganom »ŽIVLJENJE NI REZERVN DEL«

Ob 18. uri smo se zbrali pri spomeniku našega rojaka pisatelja Ivana Cankarja. Večer je bil deževen, vendar tudi nesreče ne izbirajo vremena.  Po uvodnem nagovoru povezovalke ge. Anite Čretnik sem zbrane nagovoril. Predstavil sem namen obeleževanja Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, poudaril  pomen ZŠAM Vrhnika pri omenjeni prireditvi, preventivnem delovanju ter osveščanju v občini Vrhnika. Letošnja statistika mrtvih v prometnih nesrečah pri nas je nekoliko manjša, vendar vsaka žrtev je preveč. Če pa je vzrok alkohol je to nedopustno!! Vizija NIČ - nič mrtvih naj postane gibalo življenja, ki od slehernega posameznika zahteva spremembo razmišljanja, zavezovanja k jasnemu in odgovornemu ravnanju z enim samim in nedvoumnim ciljem - zmanjšati število poškodovanih in umrlih na domačih, evropskih in svetovnih cestah.

1/2


Sledil je nagovor župana, g. Daniela Cukjatija, ki je poudaril pomen dogodka in skrbi občine Vrhnika na področju prometne problematike in strategije za izboljšanje le te v občini Vrhnika. Iskreno je pohvalil tudi naša Komandir policijske postaje Vrhnika g. Mirko Nunić je v svojem nagovoru izpostavil pomen preventive v prometu in se zahvalil za dosedanje sodelovanje na področju preventive v občini Vrhnika. Poudaril je tudi, da v zadnjih treh letih nismo imeli v naši občini smrtnih žrtev neglede na gost promet, ki se odvija skozi našo občino. 

 Ob koncu slovesnosti je sledilo simbolično prižiganje sveč prisotnih na prireditvi.

O prometni problematiki smo s sodelujočimi nadaljevali v gasilskem domu Vrhnika.

Zahvaljujem se vsem udelžencem na prireditvi, g. Zoranu Bulajiću in PGD Vrhnika.

 

Franjo Čretnik, predsednik ZŠAM Vrhnika; foto: Leon Novak

Oglejte si tudi