Vrhnika

DANES
21°C
15°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Župan v Bruslju predstavil Vrhniko kot primer dobre prakse upravljanja

V Bruslju je 5. marca letos na pobudo Evropske komisije potekala mednarodna konferenca z naslovom 'Local and regional partners contributing to Europe 2020'. Na konferenci je več kot 200 udeležencev iskalo najboljše prakse učinkovitega sodelovanja različnih ravni upravljanja. Srečanja sta se na povabilo komisije udeležila tudi župan Stojan Jakin in vodja oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo Matej Černetič. Predstavljena je bila vrhniška pot do energetske učinkovitosti, ki po mnenju organizatorjev predstavlja primer dobre prakse vključevanja različnih deležnikov, od EU, države in občin, do osnovnih šol.

Župan Stojan Jakin  je predstavil vrhniško pot do energetske učinkovitosti in poudaril, da na Vrhniki nikoli nismo samo čakali na državo, ampak smo se vedno, glede na lokalne potrebe, povezali in stopili v akcijo. Tako je bila Vrhnika ena od prvih, ki se je lotila ločenega zbiranja odpadkov in prav tako ena od prvih, ki se je z Lokalnim energetskim konceptom lotila energetske učinkovitosti stavb. To je Vrhniki omogočilo pravočasno pripravo programov in uspešno pridobitev evropskih ter državnih finančnih sredstev za izvedbo.

Organizatorji konference so izpostavili uspešen pristop Vrhnike pri vključevanju različnih deležnikov v pripravo in izvajanje lokalnega energetskega koncepta. Župan je na primeru ločevanja odpadkov in energetske učinkovitosti ponazoril pomen vključevanja osnovnih šol pri zmanjševanju stroškov in ozaveščanju občanov. Poudaril je, da se vedno znova potrjuje, da so otroci najboljši učitelji staršev.

Konferenca je predstavljala zaključek programa z naslovom 'Promoting multi-level governance in support of Europe 2020', ki spodbuja mednarodno izmenjavo izkušenj na področju učinkovitega sodelovanja vseh ravni upravljanja v državi. V okviru programa sta bili lansko leto na Vrhniki organizirani tudi enodnevni srečanji, v okviru katerih je Vrhnika izmenjala izkušnje na področju energetske učinkovitosti z italijansko občino Udine (Videm) in grško občino Nea Propontida.

1/2


Udeleženci konference so pokazali veliko zanimanja za uspešen pristop Vrhnike k reševanju obravnavanih področij in povabili Vrhniko k sodelovanju v projektih, ki se odpirajo z novimi evropskimi razpisi za sofinanciranje. Vse potne in druge stroške je financiral Generalni direktorat za regionalno in mestno politiko pri Evropski komisiji.

 

Občinska uprava Občine Vrhnika

 

Oglejte si tudi