DANES
24°C
11°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Slovo ptice s Primorske

Vrhnika, 16. januar – V začetku tedna se je za vedno poslovila od tuzemskega življenja Suzana Potočnik, dolgoletna direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika. Njej v spomin so v knjižnici v Kulturnem centru Vrhnika pripravili žalno sejo, na kateri so se spomnili njene prehojene življenjske poti, dejanj, vizij, njenega srca in svetlobe.

Tatjana Oblak Milčinski iz Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, Sonja Žakelj iz Cankarjeve knjižnice, župan Stojan Jakin, podžupan Janko Skodlar, Vid Drašček, predsednica združenja slovenskih splošnih knjižnic Vesna Horžen in Jolanda Železnik, Medobčinska splošna knjižnica Žalec so jo opisali kot svetlo, smejočo, prijazno in zavzeto osebo, ki se je mnogo prezgodaj poslovila od življenja. Pustila je pečat tako na Vrhniki, kot v srcih mnogih, zato bo po mnenju prisotnih, za vedno ostala v kolektivnem spominu. 

Suzana Potočnik se je rodila 1965 v Kopru, živela je v Ljubljani z možem Diegom. Mati dveh sinov je leta 2006 postala direktorica vrhniške knjižnice, hkrati pa je ravno v tem letu izvedela za zahrbtno bolezen. Premagala jo je, zato se je lotila priprav za novo knjižnico, ki je dobila prostor v Kulturnem centru Vrhnika. Njenega odprtja lani septembra se ni mogla udeležiti, kajti bolezen je ponovno izbruhnila. Umrla je 12. januarja.
Suzana Potočnik je med prijatelji veljala za odprto, pozitivno osebo, na Vrhniki pa je pustila pečat pri številnih projektih ki so na tak ali drugačen način zaznamovali vrhniško zgodovino. Pod njenim vodstvom je namreč knjižnica začela postajati konglomerat dejavnosti in s tem širila svoje poslanstvo in strogega »knjižničarstva« na splošno izobraževalno raven. Vrhunec njene kariere je bila gradnja kulturnega centra v katerem je našla svoje mesto knjižnica, ki se je tedaj otepala hude prostorske stiske. Ničkoliko ur je namenila projektu, s katerim se je uresničevala njena dolgoletna želja.  Prenekatera družinska ura ali noč je bila krajša kot bi lahko bila sicer. Rezultat je danes ena najlepših knjižnic v tem delu Slovenije, za katero ima med drugim zasluge ravno Suzana. Večna popotnica, kot ptica razpeta med Primorsko, Ljubljano in Vrhniko, se je 12. januarja vrnila tja, kjer se njena pot začela – k soncu.  

Gašper Tominc
   

Oglejte si tudi