Vrhnika

DANES
24°C
12°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

Vabljeni na predavanje o prometni varnosti

Vabljeni v petek, 25. 11. 2022, ob 9.30, v Cankarjevo knjižnico Vrhnika.

Svojo udeležbo potrdite na 041 639 972 (Franjo) do 23. 11. 2022.

 

Cilj projekta Sožitje, za večjo varnost v cestnem prometu, je zagotoviti večjo varnost starejših pešcev, kolesarjev in voznikov motornih vozil.

Predvsem želimo doseči, da bodo starejši udeleženci, z upoštevanjem zdravstvenih kriterijev za varno udeležbo v prometu samostojno, varno in pravilno ravnali, ne samo kot vozniki motornih vozil, temveč tudi kot pešci in kolesarji.

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne, da bi čim dlje ostali mobilni, smo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Rdečim križem Slovenije, Zvezo društev upokojencev Slovenije in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU« s katerim izvajamo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji. Predavatelj bo Sebastian Turk -  AVP z gosti.

V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni.

Po zbranih podatkih je bilo v Sloveniji, na dan 31.12. 2020, 361.161 imetnikov vozniških dovoljenj starih 61 let ali več, kar predstavlja 26,8 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo vedno večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.V okviru enodnevnih preventivnih dogodkov se bodo udeleženci lahko izobraževali iz štirih vsebinskih sklopov:

- Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil bo prilagojeno lokalni problematiki, saj v tem

sklopu predavanj sodeluje prometni strokovnjak, uslužbenec AVP ter predstavnik lokalne policijske postaje.

- Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti.

Strokovnjaki bodo predstavili ključno problematiko, ki se pojavlja na avtocestah ter poučili udeležence o pravilnem ravnanju v različnih prometnih situacijah.

- Praktično svetovanje o zdravstvenih kriterijih.

Udeleženci bodo lahko na posebnih napravah

preverili svoj vid na daleč, na blizu, kontrast in nočni vid ter se pozanimali o kriterijih za kontrolni zdravstveni pregled. Pridobili bodo tudi nekatere pomembne informacije o sladkorni bolezni in krvnem tlaku.

- Svetovalna vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu (po dogovoru).

Dogodki bodo za udeležence zanimivi tudi z vidika preventivnih gradiv, ki jih bodo prejeli

(informativno gradivo, odsevni trakovi, odsevni jopiči, itd.), na sami lokaciji pa bodo udeleženci lahko povprašali strokovnjake iz AVP, DARS-a, Policije ter  zdravstveno osebje o dilemah in težavah, s katerimi se soočajo v prometnih situacijah.

 

Vljudno vabljeni !                                                                                          ZŠAM Vrhnika 

                                                                                                                     Franjo Čretnik                          


Oglejte si tudi