Vrhnika

JUTRI
24°C
10°C
NED.
26°C
11°C
Oceni objavo

Komunalni prispevek ponovno dvigoval prah

Vrhnika, 7. april – Občinski svetniki in svetnice so na seji med drugim obravnavali osnutka odlokov o novem komunalnem prispevku, ki so jima sicer dali zeleno luč, a še ne dokončno. Na seji je bilo govora tudi o časovno omejenem parkiranju pred Kulturnim centrov Vrhnika in o strategiji razvoja turizma.

Nekoliko drugačna vsebina odlokov o komunalnem prispevku je bila na mizah svetnikov sredi februarja, a so jo z minimalno večino zavrnili. Glavni argument zavrnitev je bila višina novega prispevka, ki izhaja iz, po njihovem mnenju, sporno določenih obračunskih stroškov. Pripravljavec dokumenta, občinska uprava in svetniki, ki so imeli pomisleke nad prvim besedilom, so se sicer sestali po njegovi zavrnitvi, a očitno nov osnutek odlokov le ni bil tako dodelan, da svetniki nanj ne bi imeli pripomb. Viktorja Sladiča iz Liste za razvoj vrhniškega in Daniela Cukjatija podeželja so še vedno motili obračunski stroški, ki naj ne bi izražali dejanskega stanja občinske infrastrukture, pripombe je imel tudi Sebastian Kovačič iz Nove Slovenije, ker je po njegovem komunalni prispevek previsok, sploh za mlade družine. Sicer so na koncu osnutkoma besedil dali zeleno luč, a hkrati so številni že opozarjali, da z besedilom še vedno niso zadovoljni in da če bo ostal tak, ga v drugem branju ne bodo potrdili. Osnutka sta tako trenutno v javni obravnavi do sredine aprila, zatem pa ju bodo še enkrat (dokončno) obravnavali svetniki.

Na seji je bilo govora tudi o časovno omejenem parkiranju pred objektom nove knjižnice, kjer naj bi med drugim (nedovoljeno) parkirali tudi stanovalci sosednje soseske Gradišče. V modri coni se bo znašlo 17 parkirišč, parkiranje pa bo omejeno na dve uri. Občinski svet je sprejel še zaključni račun občinskega proračuna za preteklo leto, se pozitivno izrekel do predvidene strategije turizma, ki so jo pripravili na Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika ter podal soglasje k letošnjim prejemnikom občinskih nagrad. Teh bo sedem, najvišji, to je naziv častnega občana, bosta prejela nekdanji župan Vinko Tomšič in znani izdelovalec vrhniških pirhov Franc Grom.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi