Vrhnika

DANES
20°C
13°C
JUTRI
20°C
11°C
Oceni objavo

Hainz: sprava je že bila dosežena s plebiscitom

Vrhnika, 25. junij – V Parku samostojnosti v središču mesta je pod krošnjami lipe potekala pol ure dolga prireditev v čast domovini ob njenem prazniku. Slavnostni govornik je bil Primož Hainz, podpredsednik Državnega zbora, ki je med drugim spregovoril tudi o spravi, ki naj bi jo danes izkoriščale politične elite za lastne interese.

Župan Stojan Jakin je kot gostitelj dejal, da kljub temu, da je polnoletnost že zdavnaj za nami, nismo preboleli nekaterih otroških bolezni. Omenil je razdvojenost Slovencev v luči potvarjanja preteklosti, kar nam ne bo pomagalo k boljšemu življenju. Dejal je še, da izkušnje kažejo, da zasluge tistih, ki negirajo preteklost ali jo poskušajo izkriviti, prav tako tudi naslednje generacije ne bodo spoštovale. Slavnostni govornik je bil na Vrhniki izvoljen poslanec in podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz, ki se je v govoru sprehodil skozi mejnike slovenske zgodovine, ki so nas pripeljali do samostojnosti ter pri tem pohvalil Vrhničane za njihov doprinos pri osamosvojitveni vojni. O današnjem stanju v državi je dejal, da se vrtimo v začaranem krogu varčevanja in prodaje podjetij, a je izrazil optimizem, saj naj bi gospodarski kazalci kazali na povečanje izvoza in industrijsko rast. Spregovoril je tudi o deljenju Slovencev: po njegovem smo spravo dosegli že na osamosvojitvenem plebiscitu, kasnejši poskusi sprave pa so po njegovem igre političnih elit za potrebe lastnih interesov. Dejal je še, da ni za domobranski spomenik, vsekakor pa podpira poimenovanje knjižnice v Kamniku po Francetu Balantiču.

1/10










Prireditev, ki jo je vodila Mirjam Suhadolnik, so obogatili še veterani vojne za Slovenijo z »veteranskim dejanjem« in župnik Blaž Gregorc z molitvijo za domovino. Za kulturno kuliso sta poskrbela Pihalni orkester Vrhnika in Mešani pevski zbor Nauportus Musica. (gt, foto: gt)

Oglejte si tudi