DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

ENERGETSKA UČINKOVITOST V GOSPODINJSTVU –  TELEVIZIJA, RADIO IN RAČUNALNIK

Nasveti na poti k energetski učinkovitosti.

Energetsko varčno obnašanje:

Izklopimo iz omrežja polnilce za telefone in fotoaparate, ko so naprave napolnjene.

 Aparati porabljajo električno energijo tudi takrat, ko so v stanju pripravljenosti (»stand by«), zato je ugašanje v času neuporabe najenostavnejša in najcenejša metoda za varčevanje z električno energijo. Aparat, ki ni priključen na omrežje, zanesljivo ni porabnik električne energije. Mednarodna agencija za energijo (The International Energy Agency - IEA) ocenjuje, da naprave v stanju pripravljenosti porabijo od 5 do 10 % skupne porabe električne energije in globalno prispevajo do 1% emisij CO2. 

Pri nastavitvah ohranjevalnika zaslona nastavimo "spanje" ekrana na primer na 10 minut.

Enako velja za nastavitev "spanja" računalnika – namesto, da je prižgan cel dan, naj "zaspi" (sleep) po uri brezdelja. Vsi programi nas bodo ob ponovni uporabi pričakali odprti.

Ko ugasnemo računalnik, ugasnimo tudi monitor - v spanju porabi LCD okoli 5W, ko je ugasnjen (tipka spredaj) pa 1-2W. Tudi računalnik porabi okoli 2W elektrike, ko je izklopljen.

Ugašajmo tiskalnik in ostale naprave, če jih ne potrebujemo. Ali ste vedeli? Tiskalnik porabi 30 % energije med tiskanjem, 70 % energije pa med čakanjem na naslednje tiskanje.

1/2


Energetsko učinkovite investicije: 

Ob zamenjavi računalnika se odločimo za prenosni računalnik, ki porabi v stanju delovanja okoli 30 % manj energije kot namizni računalnik. 

Ob zamenjavi starega katodnega zaslona, se odločimo za LCD. Prihranili ne boste le elektrike, ampak tudi delovni prostor in zdravje (predvsem utripanje, paralaksa in geometrijske nepravilnosti).


GOLEA - Ustvarjamo obnovljivo prihodnost!


Oglejte si tudi