DANES
21°C
14°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Prešerna prireditev na Drenovem Griču

Na predvečer Prešernovega dneva je bilo letos pri nas razpoloženje prav zares zelo prešerno. Tekom prireditve se je tradicija prepletla s sodobnostjo in na odru so se izmenjale vse generacije.

Program se je začel tradicionalno: z državno himno in nekaj domoljubnimi pesmimi, ki jih je pod vodstvom zborovodja Romana Marolta zapel mešani pevski zbor našega kulturnega društva, ki je prireditev tudi organiziralo.

Za pevci pa so oder zavzeli otroci in mladina ter s svojo energijo navdušili do zadnjega kotička polno dvorano. Številni ustvarjalci črpajo navdih za svoje ustvarjanje iz zakladnice slovenske kulture in jo postavijo pred nas v novi podobi. In nekaj takega smo imeli priložnost videti tudi na naši prireditvi, ko so mladi plesalci »hiphopali« na remix verzijo Kreslinove uglasbitve Prešernovega soneta O Vrba, potem pa so v sodobnih ritmih interpretirali še himno. Zaplesali so nam tudi najmlajši, stari štiri do pet let, za zaključek pa še vsi skupaj. Skozi celotno prireditev jih je pod vodstvom mentorice Andreje Gujt Vakselj iz Plesnega Studia United, ki deluje in domuje na Drenovem Griču, na odru zaplesalo več kot trideset.

Živahen ples se je izmenjeval z bolj umirjenimi točkami, v katerih je nastopilo še deset otrok in mladih iz našega in sosednjih krajev. Eni so igrali na inštrumente, drugi recitirali in tretji prepevali. Skratka, tako živahne prireditve v čast slovenskemu kulturnemu prazniku v našem kraju ne pomnim. Najbrž je ni bilo že dolgo, morda pa je sploh še ni bilo.

Naj se tu še enkrat zahvalim vsem nastopajočim in obema mentorjema, pa tudi publiki, ki nas je presenetila s svojo številnostjo. Vsem, tudi vam, dragi bralci, želim veliko kulture – skozi celo leto. Saj veste, kultura je širok pojem, ki pomeni marsikaj: od ustvarjanja visoke umetnosti prek vsakodnevnega lepega obnašanja do takšnih dogodkov, kot je bila naša prireditev … Hvala vsem, ki ste se pridružili našemu prešernemu dogajanju. Pa obiščite nas še kdaj. J

besedilo: Mateja Bartol, KUD Drenov Grič – Lesno Brdo
fotografije: Andreja Gujt Vakselj

Oglejte si tudi