Vrhnika

DANES
20°C
13°C
JUTRI
20°C
11°C
Oceni objavo

Letalec Alfonso Duran se vrača domov

Konec maja je ameriška obrambna agencija za ujetnike, pogrešane in ubite v akciji (DPAA) potrdila, da posmrtni ostanki, ki jih je ekipa preiskovalcev izkopala lani poleti za cerkvijo na Pokojišču, dejansko pripadajo letalcu ameriških zračnih sil, 22-letnemu vodniku Alfonsu Orlandu Duranu. Identiteto so potrdili s primerjavo DNK vzorcev, ki so jih prispevali sorodniki vodnika Durana.

                                                                  

»Jokali smo in se spominjali vsega truda, ki smo ga vložili, da bi se ta zadeva izpeljala, in kako pogosto smo obupovali, da bo do tega trenutka kadarkoli zares prišlo, ampak zdaj je. Seveda je še vedno prisotna žalost, da je umrl tako mlad in da starši ter sestra in bratje niso nikdar imeli možnosti tega zaključka,« je za ameriško vojaško revijo Stars and Stripes povedala njegova nečakinja Pat Duran, ki se je za vloženi trud prav prisrčno zahvalila vsem sodelujočim pri projektu: »Želimo si, da bi se lahko prav vsakemu od njih osebno zahvalili.«

 

Posmrtne ostanke bodo sedaj prepeljali v ZDA, kjer bo morebiti že avgusta z vojaškimi častmi pokopan blizu doma v Santa Fe-ju v zvezni državi Novi Mehiki. Poleg njegovega imena na spomeniku pogrešanim v drugi svetovni vojni na ameriškem vojaškem pokopališču v Impruneti v Italiji pa bo po novem vgravirana majhna rozeta. Znamenje, da je bil najden.

 

Spomnimo, ameriški bombnik B-24H-5-FO Liberator, z vzdevkom »Knock it off«, je strmoglavil v bližini Zavrha 25. februarja 1944. Letala 451. bombne skupine, 724. bombne eskadrilje so ta dan iz Barija poletela nad vojaške cilje v Regensburgu (Nemčija), med vračanjem pa so nekaj bomb odvrgli še na borovniški viadukt. Šolska kronika dogodek beleži kot prvi bombni napad na Borovnico. V akciji je bilo tedaj sestreljenih petindvajset letal, eno izmed njih nad borovniško dolino. Devet članov posadke je varno izskočilo iz gorečega letala, strelec v repu pa iz neznanih razlogov tega ni storil. Preživele zavezniške letalce so polovili v okolici Borovnice in jih poslali v ujetniška taborišča, kjer so dočakali konec vojne, osvoboditev in srečno vrnitev v domovino. Ostanki padlega letalca pa so svoje mesto počitka za 73 let našli v zavetju cerkve sv. Štefana na Pokojišču.

1/2


 

Damjan Debevec, Foto: www.findagrave.com

Oglejte si tudi