Vrhnika

DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Podelitev lesenega kipca »Pastirček« Urši Trček

Podelitev lesenega kipca Pastirček je tradicionalna podelitev, ki se izvaja na območju Vrhnike že vrsto let – od leta 2008 in sicer lesenega kipca prejme za leto dni, najboljši pastir oz. najboljši kmet ali kmetica, ki pase živali na tak način, da je travinje kar se da dobro popašeno.
Vemo, da paša spodbudi rast nizkih in srednje visokih trav, travna ruša se zgosti, poveča se število poganjkov in zmanjša zapleveljenost ruše ter širjenje strupenih in invazivnih rastlinskih vrst.

Komisija za podelitev kipca Pastirček se je septembra letos sestala in šla na ogled po terenu - okolica Ljubljanskega barja, ogled paše na hribovskih kmetijah.

Komisija se je nato odločila, da lesen kipec Pastirček za leto 2021 dobi hribovska kmetija, kmetija Plaznik iz Smrečja, katere nosilka je Urša Trček. Izbira kmetije, ki je letos prejela kipec, je tudi paša različnih živalskih vrst- kmetija pase že vrsto let, in sicer govedo, konje, ponije in koze.

 S pravilno kombinacijo različnih živalskih vrst na paši in primerno obtežbo, dosežemo najboljši učinek ohranjanja kmetijskih površin ter preprečujemo širjenje invazivnih in strupenih rastlin. Pri paši na območjih, ki so že delno zaraščena, lahko zelo dober učinek dosežemo z mešano pašo različnih živalskih vrst (koze, ovce, govedo, osli in konji). Zaraščanje lahko ustavimo s pravilno izbrano kombinacijo živali, razmerjem in sosledjem posameznih živalskih vrst, primerno obremenitvijo živali na površino ter prilagoditvijo na obseg in tip zemljišča.

Paša koz prepreči zaraščanje in širjenje grmovnic, z ostalimi živalmi, pa se vzdržuje travna ruša, govedo pase višje zelenje, ovce pa so zelo primerne za pašo po govedu, saj se pasejo na nizki ruši.

Kipca je v letu 2019 prejel Stražišar Franc iz Borovnice in ga pri sebi zadržal do letos, zaradi ukrepov in razmer v lanskem letu (epidemija).


Čredinke za pašo v okolici kmetije Plaznik

Kipec se je po navadi podelil na prireditvi v Bistri, na travniku, kjer je vhod v Barje, tam  kjer je postavljen tudi 5,5 metrov visok kip Pastirček, ki zaznamuje kraj dogajanj in prireditev v povezavi s širitvijo paše na Ljubljanskem barju. Na prireditvi se je ob peki zorjene govedine družilo in tako predalo kipca najboljšemu pastirju tistega leta.

Verjamemo, da se bo prireditev v Bistri zopet organizirala naslednje leto in da se bo kipca Pastirček podelilo v okolju, na travniku oz. pašniku, kjer se pase govedo in kjer stoji originalen kip pastirčka, torej v okolju, kamor podelitev lesenega kipca Pastirček spada!

Spodbujajte pašo živali in srečno!

 

Ana Pečjak, KSS Vrhnika

Oglejte si tudi