DANES
25°C
11°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Čiščenje vodotokov in protipoplavna varnost

V lanskih poplavah Podlipščice so se pokazale posledice dolgoletnega zanemarjanja vodotokov. Podnebne spremembe se dogajajo in stoletne vode postajajo desetletne. Letošnje poletje je prineslo najobilnejše poplave v nam znani zgodovini in problem je prerasel občinske okvirje.

Postalo je jasno, da prelaganje odgovornosti in čakanje na pomoč države ne rešita ničesar. Po pobudah in zahtevah občanov očitno tudi občina kaže pripravljenost na reševanje tega problema, kar je pohvalno.

Občina naj bi namenila določena sredstva za čiščenje vodotokov, kar je spodbudno, po drugi strani pa ne gre za veliko denarja.

Predlagamo da:

-          naj si občina skupaj z drugimi občinami prizadeva, da se spremeni zakonodaja na način, da skrb za vodotoke preide v pristojnost občin - ob ustrezni prerazporeditvi državnih sredstev, seveda.

-          Sredstva naj občina planira kot stalno postavko vseh naslednjih proračunov, saj je protipoplavna varnost občanov zelo pomembna. Vsaka morebitna poplava bo povzročila vsakič večjo škodo in oškodovala veliko občanov.

-          Pozivamo občino, da za celovito vzdrževanje vodotokov nameni več denarja oziroma toliko, da se izvede celostno vzdrževanje vodotokov na vseh planiranih potokih.

-          Temeljito vzdrževanje naj postane vsakoletna obveza.

Občino prosimo tudi za pojasnilo kakšna vsota in na kakšen način se bo porabila pri čiščenju vodotokov do konca tega mandata.

 

Hvala za odgovor, lokalni odbor Levice

Oglejte si tudi