DANES
25°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Skrb za psa

Vsak, ki v svoj dom sprejme psa, skupaj z njim sprejema skrb zanj. Skrb za psa pomeni, da mu vsak dan zagotovimo svežo vodo, kvalitetno hrano, sprehod in družbo. Skrb za psa pomeni tudi obisk veterine, kadar je to potrebno. Če pes biva zunaj, mu je potrebno zagotoviti ustrezno zavetje, ki mu nudi zaščito pred dežjem, soncem, vetrom in mrazom. Starejši psi in mladički potrebujejo posebno pozornost. Pasji mladički ne smejo bivati zunaj, v kolikor temperature ne dosegajo 20 °C. To opredeljuje tudi zakon. Majhen trup pasjega mladička v primeru nizkih temperatur namreč ni sposoben samostojnega reguliranja telesne temperature. V prvih tednih moramo mladičku nameniti nekaj več pozornosti. Mladiček je bil vajen nenehne družbe svoje mamice ter bratcev in sestric. Zato ni nič nenavadnega, če mladiček joče. Če ga ne potolažimo, lahko razvije ločitveno tesnobo, s katero bo imel težave v odraslem obdobju. Psa v obdobju mladička ne moremo razvaditi in pozornost, ki mu jo namenimo, nima nobene povezave z vzgojo. Vzgoja psa pomeni izoblikovanje vedenja za boljše sobivanje z nami, kar poteka v kasnejših obdobjih. Mladička za razposajeno vedenje nikoli ne kaznujemo, saj s tem povzročimo nezaupanje in negativne učinke. V veliko pomoč nam je lahko zagotavljanje preventive. Če npr. mladiček grize čevlje, je naša naloga, da jih pospravimo in mu to vedenje preprečujemo. 

 

Posebno skrb potrebujejo tudi starejši psi. Ti so bistveno dovzetnejši za bolečine. Ker pes v naravi v primeru šibkosti ne bi preživel, znajo psi zelo dobro prikrivati bolečine. Posebej, kadar je v istem domu več psov oz. živali. Starejši psi se zelo pogosto soočajo z bolečinami v sklepih in kosteh oz. z  artritisom. Zato je potrebno prilagoditi njihovo prehrano. Ta naj vsebuje manj beljakovin (mesa) in več vlaknin. Veliko vlogo v boju z artritisom igra glukozamin. Najdemo ga v nekaterih živilih (kurkuma) ali v obliki kapsul, ki jih lahko kupimo na veterini. Starejši psi se težje vstajajo, zato je priporočljivo, da imajo malenkost dvignjeno ležišče. Za preprečevanje bolečin je priporočljivo tudi, da jim posoda s hrano in vodo postavimo na višje mesto. S starostjo pogosto pričnejo psu odpovedovati ledvice, kar se kaže s povečanim pitjem in odvajanjem. Psi s kronično odpovedjo ledvic lahko navkljub vsemu dobro živijo ob ustrezni dieti in terapiji. Vsi bomo nekoč ostareli, zato imejmo tudi pri oskrbi psa v mislih, da starost ni bolezen. Je le življenjski proces, ki zahteva malenkost več prilagajanja. 

1/2


Ne pozabimo na osnovno oskrbo vseh psov, kar pomeni ustrezno vzgojo, redno razgliščenje, nego dlake in sterilizacijo oz. kastracijo. Sterilizacija oz. kastracija je rutinski poseg, ki ga veterinar opravi le enkrat v pasjem življenju. Ima pa veliko pozitivnih učinkov, med drugim ta, da se pes zadržuje doma, torej ne uhaja od doma zaradi nagona po razmnoževanju, preprečuje nastanek raka in, kar je najpomembneje, preprečuje razmnoževanje psov. Če ste zainteresirani za sterilizacijo oz. kastracijo psa, nas lahko pokličete na 070/85-11-66 za popust pri ceni posega.

Zakon o zaščiti hišnih živali vsebuje spremembe na področju oddajanja psov, ki vključujejo obvezno čipiranje ter cepljenje vseh pasjih mladičev že v leglu, torej pred dopolnjenim 8. tednom starosti! Pasjih mladičev tako ni več mogoče oddajati brez ustrezne dokumentacije, v nasprotnem primeru vas lahko doleti finančna kazen.

Vsi psi, ne glede na starost ali pasmo ter velikost, imajo potrebo po gibanju, raziskovanju in družbi. Naloga vsakega skrbnika je, da to svojemu psu omogoča vsak dan, ne le priložnostno. Zavedajmo se, da je stanje psa odraz skrbnikovega srca. 

Zavod Muri

Oglejte si tudi