DANES
26°C
9°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Zdrav vrtec – zdrav otrok

V Vrtcu Vransko in Vrtcu Tabor smo predani skrbi za celostno zdravje otrok. Verjamemo, da je zgodnje otroštvo ključno obdobje za oblikovanje zdravih navad in vzpostavljanje temeljev za dolgoročno dobro počutje. Predstavljamo vam različne dejavnosti, projekte in prakse, ki jih izvajamo v našem vrtcu – vrtcu Vransko za spodbujanje psihofizičnega zdravja otrok.

Gibanje

Gibanje je prvo področje, ki ga navaja Kurikulum za vrtce (1999) in predstavlja temelj za razvoj drugih področij. Hkrati sta gibanje in igra otrokovi primarni potrebi, preko katerih predšolski otroci pridobivajo različne izkušnje, ki jim prinašajo veselje in zadovoljstvo.

Tušak (Tušak, Tušak in Tušak, 2003) meni, da motorične funkcije otroku omogočajo lastno aktivnost, odzivanje navzven, iniciativnost, prakticiranje, eksperimentiranje in pridobivanje številnih drugih izkušenj, ki so nujno potrebne pri procesu individualizacije in zdravem kognitivnem, čustvenem in socialnem razvoju.

V našem vrtcu smo ponosni na raznoliko ponudbo gibalnih dejavnosti. Otroci imajo redne športne ure v športni dvorani, vsakodnevno so zunaj, v naravi, sodelujejo v pohodih (Cicipohodi), interesni dejavnosti Planinci ter se vključujejo v športne projekte, kot so FIT4KID, Mali sonček in Nogometni vrtec. S tem v vrtcu spodbujamo telesni razvoj, koordinacijo in timsko delo. Držimo se načela gozdne pedagogike Ni slabega vremena, je samo neprimerna oprema!  S tem otroke navajamo na kvalitetno in aktivno preživljanje časa v naravi in zdrav življenjski slog. Spodbujamo jih, da ga ohranijo skozi vse življenje.

 

Zdrava prehrana

Otrokom v vrtcu nudimo raznolik in uravnotežen jedilnik, ki vključuje veliko svežega sadja, nesladkanega čaja, vode in v poletnih mesecih tudi doma pripravljene limonade. S tem spodbujamo pravilne prehranjevalne navade, ki so ključne za rast in razvoj otrok. Na vrtčevskem igrišču imamo tudi svoj vrt, ki ga pridno obdelujemo in potem vso zelenjavo in sadje, ki ju pridelamo, tudi z veseljem zaužijemo. Otroke ozaveščamo o pomenu zdrave prehrane s pomočjo prehranske piramide, trudimo se, da je zavržene hrane vedno manj.

 

Socialno-čustveni razvoj

Naš vrtec se osredotoča ne le na fizično zdravje, ampak tudi na čustveno blaginjo otrok. Skozi različne projekte, obogatitvene dneve, dejavnosti, vpete v vrtčevski vsakdan, spodbujamo pozitivne odnose, spoštovanje in razvoj socialnih veščin. Strokovne delavke vrtca redno skrbimo za izpopolnjevanje na področju socialno-čustvene pismenosti. Letošnje leto se aktivno v obliki delavnic na aktivih vključujemo v sklop izobraževanj ZRSŠ, Varno in spodbudno učno okolje, ki jih organizira ZRSŠ. Aktualna tematika posveča pozornost duševnemu zdravju in podpori pri duševnih stiskah, dobremu počutju in spodbudni klimi ter medvrstniškemu nasilju in preventivnim aktivnostim. O tej temi smo kot celotni kolektiv prisluhnili v okviru CICI AKADEMIJE tudi izobraževanju Skrb za duševno zdravje predšolskega otroka, predavateljice dr. Mateje Hudoklin.

Projekti

Različni projekti, kot je FIT4KID, omogočajo otrokom, da se učijo o pomenu zdravega načina življenja skozi gibanje  interaktivne in zabavne dejavnosti. Tako združujemo pomen gibanja, igre in izobraževanja na način, ki spodbuja zanimanje za zdrav način življenja.

Ozaveščanje staršev

Zdrav otrok ni le želja staršev, ampak tudi vrtca. Starše preko plakatov ob umivalnikih nagovarjamo, da svoje otroke navajajo na higienske navade in s tem pripomorejo k boljšemu zdravju otrok, pri čemer spodbujamo bivanje na svežem zraku v času, ko otrok ni v vrtcu, ustrezno količino spanja ter minimalno uporabo zaslonov. V času povečanega števila morebitnih okužb se držimo priporočil organizatorke prehrane in zdravstveno higienskega režima OŠ Vransko-Tabor, ge. Jožice Pečovnik, ter NIJZ, da prostore redno zračimo, čim več časa preživimo na prostem, skrbimo za higieno prostorov, redno menjavamo posteljnino, spodbujamo pitje tekočine.

Veseli smo, da lahko s starši sodelujemo in naša druženja izvedemo na prostem (jesensko srečanje na vrtčevskem igrišču, tek za smeh, pohod z lučkami, pustovanje …).

1/7

Pohod oddelka 5–6

Nabiranje malin na vrtčevskem igrišču

Obogatitveni dan

Gibanje v igralnici

Jesensko srečanje s starši

Zobna preventiva

Gibanje na prostem

Sodelovanje z zunanjimi institucijami

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Žalec izvajamo preventivne preglede zobozdravstva, kjer se osredotočamo na učenje pravilne ustne higiene. Poleg tega izvajamo tudi tečaje za otroke o pravilni tehniki umivanja rok, ki so ključne za preprečevanje širjenja bolezni. V sklopu svetovanja smo povezani tudi s centrom za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter razvojno ambulanto. V letošnjem letu nas je obiskala kineziologinja, ki nam je pokazala nekaj vaj, s katerimi lahko dobro skrbimo za svojo hrbtenico in nam prikazala, kako prav sedimo.

Da smo zdrav vrtec, lahko potrdimo z izredno visokim obiskom vrtca v jesenskem obdobju, čemur je v zimskih mesecih sledil upad zaradi širjenja noric. Slednje so otroci v večji meri že preboleli. Z doslednim upoštevanjem doktrine, da prihajajo v vrtec samo zdravi otroci, lahko vzdržujemo zdrave otroke.

Pri vzgoji otrok v našem vrtcu si prizadevamo za celostni pristop k zdravju, ki vključuje gibanje, prehrano, čustveno blagostanje in izobraževanje. Zavedamo se, da so ti temelji ključni za gradnjo močnih, zdravih in srečnih posameznikov v prihodnosti. Skupaj s starši, strokovnjaki in otroki gradimo skupnost, ki ceni in spodbuja zdrav življenjski slog že od najzgodnejših let.

Zapisala Anita Zupanc, svetovalna delavka v Vrtcu Vransko in Tabor.

Vir slik: arhiv vrtca

Literatura:

Bahovec, E. D., Bregar-Golobič, K., & Kranjc, S. (1999). Kurikulum za vrtce: predšolska vzgoja v vrtcih. Ministrstvo za šolstvo in šport; Zavod RS za šolstvo.

Videmšek, M., Kovač, M. (2001). Gibanje. V Kroflič, R. idr. (2001). Otrok v vrtcu: priročnik h Kurikulu za vrtce. Maribor: Založba Obzorja.

Tušak, M., Marinšek, M., in Tušak, M. (2003). Vloga družine in staršev v športu. Klub M. T.

Oglejte si tudi