JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Kulturni dan Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici v občinah Vransko in Tabor

V okviru DEKD smo letos namenili kulturni dan redkim in dragocenim znanjem, spretnostim in poklicem. Izvedli smo ga  5. 10. 2023 na obeh lokacijah. Vemo, da je v naših občinah tradicionalna družina posebna vrednota. Te družinske vezi prenašajo spretnosti in znanja na mlajše rodove. Odločili smo se povabiti naše dedke in babice v šolo, da bi nam prikazali, kaj vse znajo.

Povabilo je sprejelo kar 23 gostov. Poleg lončarstva, ki so ga vsi spoznavali, so na Vranskem klepali kose in likali predpasnike, izdelovali rožice iz krep papirja, šivali cule, kvačkali, klekljali, spoznavali izdelke iz stekla, lončarili na vretenu, mizarili, vezli, pekli.

V Taboru pa so pletli košare, izdelovali rožice iz krep papirja, izdelovali ognjičevo mazilo, šivali, vezli, pekli, izdelovali brezove metle, raziskovali redke poklice.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem, ki so nam pričarali čudovit dan. Na Vranskem so to bili Janez Jerman, Stanislava Lebeničnik, Katica Pikl, Marja Košec, Metka Turnšek, Elza Vasle, Mitja Lukanc, Franc Buser, Milena Dolinšek, Hilda Žabkar, Branka Dolar, Lili Kožel, Anica Orehovec, Metka Lapuh, Andreja Kapus in Boža Krivec.

1/13













V Taboru pa se zahvaljujemo Franciju Pajnkiherju, Jožici Drobež, Niki Golavšek, Jasni Lazar, Pepci Goričan, Janku Bergantu in Julijanu Juhartu.

                                                                                                            Pripravila koordinatorica DEKD Danijela Jeršič.

Oglejte si tudi