Vransko

JUTRI
21°C
9°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

Ekskurzija v Postojno

Četrtošolci so komaj čakali na ekskurzijo, na kateri so spoznavali Kras, njegove značilnosti in lepote. Učenci so v prijetnem jesenskem vremenu doživeli nepozaben dan. Preberite si vtise učenk 4. razreda.
V sredo, 11. 11. 2015, smo se z avtobusom odpeljali proti Postojni. Tam smo si najprej ogledali Predjamski grad, nato razstavo metuljev, Vivarij in mlin.
V Predjamskem gradu sem izvedela, da so Erazma Predjamskega ubili na stranišču.
Na razstavi metuljev nam je vodič povedal, da največji slovenski metulj preko kril meri 7 cm. V Vivariju sem videla majhne hroščke, tri človeške ribice in še nekaj drugih živali, ki živijo v jamah. V koči, kjer smo si ogledali mlin, je tudi žaga.
Na koncu pa smo si ogledali Postojnsko jamo. Vkrcali smo se na vlakec in se odpeljali po Postojnski jami. Vmes smo nekaj časa hodili in si ogledovali različne kapnike. Tisti, ki rastejo od spodaj navzgor, so STALAGMITI. Tisti, ki pa rastejo od zgoraj navzdol, so STALAKTITI. V jami smo videli še ZAVESE in ŠPAGETE.
Vsi smo uživali, ko smo se z vlakcem peljali po jami.
Ko smo se vrnili iz Postojne na Vransko, sem staršem in sestri pripovedovala o ekskurziji. Na ekskurziji sem zelo uživala.

Sara, 4. a

11. 11. 2015 smo odšli na ekskurzijo v Postojnsko jamo. Ob 8.25 je pripeljal avtobus. Na avtobusu nas je pričakal 4. c-razred. Najprej smo si ogledali Predjamski  grad. Tam smo si ogledali Erazmovo sobo, kuhinjo, skrite ječe, stranišče … Vodička nam je povedala, da je cesar hotel ubiti Erazma. Erazem je pokopan pred cerkvijo, tam mu je njegova ljuba posadila lipo. Druga naša postaja je bil Vivarij, ki se nahaja v Rovu od samega vhoda v Postojnsko jamo. Tu smo si ogledali živali, ki so razmeram v jami tako prilagojene, da zunaj nje ne morejo preživeti. V tej jami je 150 različnih živalskih vrst. Kasneje je sledil ogled razstave metuljev. Razstavo dopolnjuje veliko nočnih metuljev z vsega sveta. Po ogledu smo odšli v restavracijo, kjer smo se okrepčali. Nato smo si odšli ogledat Modrijanov mlin. Posebnost mlina je bila ta, da so se v njem velikokrat prepirali zaradi moke. Po mlinu smo si ogledali žago. Potem pa smo le dočakali ogled Postojnske jame, ki je najbolj znana na svetu in je pomembna turistična zanimivost. Z vlakcem smo se popeljali po Postojnski jami in občudovali vse lepote, ki jih ta jama ponuja turistom vsega sveta. V Postojnski jami smo videli stalaktite, stalagmite, Rdečo dvorano, Špagetno dvorano in Koncertno dvorano. Postojnsko jamo je odkril Luka Čeč. Ekskurzija se je bližala koncu. Bilo je čudovito, še posebej, ker smo imeli lep sončen dan. Zelo pa mi je bilo hudo, ker nisem mogla kupiti spominkov za svoje domače. Kljub temu mi je dan ostal v najlepšem spominu. 

Tajda, 4. b

Oglejte si tudi