Vransko

DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

PUSTNO ZAVZETJE VRANSKE ŠOLE

Učenci na Osnovni šoli so na pustno soboto odšli neznano kam, šolo pa so zavzeli: DIMNIKARJI, PUSTNE ŠEME, OBLAKI, MAVRICE, SNEŽINKE, MEGLA, VETER, VREMENSKI BOGOVI, DEŽ, POPLAVE IN OGENJ in DVE SONCI .

Vrtec Vransko: DIMNIKARJI
Ves čas v pripravljenosti, pridejo tudi na dom, če je potrebno …

 Seveda s seboj prinašajo srečo. Ker jih je bilo zelo veliko, bo veliko tudi sreče.

 1. razred: PUST,  PUST,  KRIVIH UST …

Prišel k nam v vas je pust, krivih nog in krivih ust, ves razkuštran, razcefran hodi čez sneženo plan. Gode, pleše, copota, po vseh hišah ropota, smeh povsod zastonj deli, dobro voljo nam pusti.

2. razred: OBLAKI

Drugošolci smo se v oblake spremenili, 
z dežjem bomo zemljo napojili.
Preganjamo zdaj zimo,
da bo rastlinam fino.
Še toploto bomo privabili
in se na igrišče napotili. 
Vi se pa nasmejte, si  nas dobro oglejte  
in nas na seznam za nagrade dejte. 
Če dobro pogledate kapljice na učencih in učiteljici, so obrnjene na glavo. Seveda to je pust, zato sonce z drugošolci, učiteljicama Danico in Lejlo ter učiteljem Jožetom vse kaplje je pregnalo.

3. razred: ZIMSKO VREME 

Ker v letošnjem letu tretješolci že zelo pogrešamo pravo zimo in vse zimske norčije, ki jih počnemo na snegu, smo se odločili, da vam za pusta predstavimo zimsko vreme: snežinke, snežake, ledene sveče, termometre.
Naše termometre zaradi nizkih temperatur pozimi zebe in imajo rdeče nosove. Snežinke nas spremljajo v pravi zimi, zato smo jih povabili s seboj. Tudi snežaki so stalni spremljevalci zim, ledene sveče pa v zimskem času visijo z vsake hiše. Toda kadar pozimi zelo sneži, nam prav pridejo tudi dežniki.

4. a-razred: MAVRICA

Ko dan prekrit z oblaki, ki s sabo prinesejo dež, pretrga sonce, nastane eden najlepših pojavov – mavrica. Mnogi  verjamemo, da je mavrica le stezica od enega do drugega konca neba. Čisto  na koncu mavrice pa je skrit dragocen zaklad. 4. a-razred vam nosi mavrični zaklad, le najti ga morate.

4. b-razred: GRŠKI BOGOVI VREMENA  

Tako je z Olimpa prišel Zevs. Je  gospodar neba in zemlje, vlada vsem bogovom in ljudem, tudi vetrovom, gromu in blisku. Tu je Helios - sončni bog, pa Pozejdon, bog morja. Vidimo  tudi Eola, boga vetra,  Urana, boga neba. Tu  sta tudi Boreas, bog severnega vetra, in Ej, bog jutranje zarje.
Prišle  so tudi boginje. Artemida  je  boginja lova, živali, rasti, svobodne narave, Iris je boginja mavrice, Tetida - morska boginja, Selena - boginja lune, Gaja - boginja zemlje.

  5. a-razred: NEVIHTNI OBLAK

Mi smo nevihtni oblak,
iz katerega strelja učenec vsak.
Če nočete, da vas zadane strela, 
morate opraviti fuuul veliko dela.

5. b-razred: UUUUUUU

Smo 5. b in naši vrli znanstveniki so izmerili moč vetra na Vranskem. Naredili smo prvo vetrno elektrarno. Okolju prijazno. Daje nam  energijo, s katero bomo odpihnili vse zle, slabe in nečimrne misli. Moč vetra je neizmerna, pazite se! Ravnokar poročajo o sunkih do 300 km na uro. UUUUUUUUUUU!!!!

6. a-razred: MEGLA 

Mi smo 6. a, saj bi nas lahko videli, vendar je megla prevelika. Da nas boste lažje našli, imamo pri sebi vremenarja, ki nam bo povedal napoved za danes. Megla, ja, mi predstavljamo kar precej težav za promet. Zaradi nas se zgodi tudi precej prometnih nesreč, zato vas opozarjamo. Do nas bodite spoštljivi, kajti mi smo megla. Vozite počasi, glejte oznake, preverite napoved in rešili se boste …
1/15















7. a-razred: POPLAVA

Pokliči 112!  V  7.a je poplava, voda tukaj je, poplavlja hiše vse. Gasilci  nam pomagajo, otroke in ženske rešujejo, če v težavah si, pokliči 113, ojoj, pokliči 112. Gasilci  bodo takoj prišli, kot ponavadi, pomagajo prav vsi. 

7. b-razred: POŽAR

Predstavljamo naravno katastrofo - POŽAR. Med potjo nas je zadela strela, in to kar z jasnega. Poglejte, koliko balonastih iskric žari iz ognjenih zubljev. Toda vsaka iskra ima lepo misel in te misli prihajajo k vam, da vam zaželijo lep dan.

8. a-razred: MAVRICA 

Pravijo, da za mavrico zaklad stoji.
In to smo mi, 8. a,
ki za žur živi,
v šoli pa »blesti«
ter za mavrično ljubezen gori.
 Mavrični 8. a se ne pripravlja na parado ponosa. Ponavljam, to ni parada ponosa. To je Vranski pustni karneval, najlepši, »najidiličnejši«, »najmavričnejši«,  sploh naj naj naj.  To je mavrični 8. b. 

9. a-razred: ABLAK

Ka je to, k po lufti plava, pa se začne na a?  Ablak pa dalensku.

Vodstvo šole: DVA SONČKA

Seveda, naravni pojavi so s seboj tudi pripeljali tudi svoje vodstvo. Na Vranskem se je moralo sonce kar podvojiti, da kaj zaleže …

Pa naj še kdo reče, da niso vsega organizirali tako, kot je to treba v pravi šoli!

Zbrala in zapisala Marija Završnik.

Oglejte si tudi