JUTRI
22°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

BREZ SRČNOSTI IN ODDIHA PRI TEM DELU NE GRE

 

Število uporabnikov pomoči na domu, ki starejšim podaljšuje možnost bivanja v domačem okolju, se povečuje. Prav tako se povečujejo njihove potrebe po različnih oblikah pomoči. Pomoč na domu obsega tri sklope pomoči, ki se z dogovorom popolnoma prilagodi posamezniku v domačem okolju.

Najbolj iskana storitev je prinos kosila, ki je prilagojen starostniku, na njegov dom. To pomeni veliko razbremenitev njih samih in njihovih svojcev, ki se iz služb praviloma vračajo prepozno, da bi lahko skuhali, postregli, nahranili najbližjega s kosilom in da bi se temu še sploh lahko reklo kosilo. Prinos kosila je izredno pomemben z vidika socialnega stika in je velikokrat tudi vstopna točka v ostale storitve.

V zadnjem času opažamo, da se povečuje povpraševanje po sklopu pomoči pri temeljnih dnevnih opravilih, in sicer pomoč pri umivanju, osebni higieni, pomoč pri hranjenju ter pomoč pri preoblačenju. Zaznavamo tudi vedno večjo potrebo pri zagotavljanju oskrbe umirajočih, hkrati z nudenjem podpore svojcem, da zdržijo najtežje trenutke življenja, ko se poslavljajo njihovi ljubljeni.

Neformalni oskrbovalci so tisti, ki dnevno ali tedensko skrbijo za starejše ali bolne. Najpogosteje so to zakonci, hčere, sinovi, in ti so velikokrat preobremenjeni. Poleg svojih dnevnih nalog morajo skrbeti za večinoma negibne, pogostokrat dementne posameznike, ki potrebujejo higieno, morajo jih dvigovati, hraniti, oblačiti, ponoči vstajati, skrbeti za jemanje zdravil, reševati zdravstvene in druge zaplete. Preobremenjenost tistih, ki skrbijo za starejše, je vidna tudi v našem okolju. Stanje preobremenjenosti se lahko hitro poslabšuje zaradi šibke socialne mreže, nerazumevanja starosti in bolezni, slabega dostopa do informacij, neuporabe ortopedskih pripomočkov, predvsem pa zaradi nezmožnosti prekiniti z oskrbo in v obliki dopusta ali oddiha vsaj občasno poskrbeti zase.

1/2


Odmor je pri tistih, ki skrbite za starejše doma, ključnega pomena, da lahko pomoč prinese zadovoljstvo tistemu, ki je oskrbovan, in tistemu, ki oskrbuje. Ravnovesje v tem vam lahko ponudimo mi na način pomoči na domu.

 

Mojca Hrastnik

 

Oglejte si tudi