Vransko

JUTRI
22°C
14°C
ČET.
22°C
10°C
Oceni objavo

Izredna denarna pomoč

Namen izredne denarne socialne pomoči je kritje izrednih stroškov, ki so vezani na preživljanje in jih z lastnim dohodkom ali lastnim dohodkom družine ni mogoče pokriti. Namenjena je tudi v primeru, če se oseba ali družina iz razlogov, na katere ni mogla ali ne more vplivati, znajde v položaju materialne ogroženosti.

Zakon ne določa, kaj je to trenutna materialna ogroženost, zaradi česar se o tem odloča po prostem preudarku, kar pomeni, da se v vsakem posamičnem primeru ugotavlja, ali je ta oseba v položaju materialne ogroženosti.

Po prejetju izredne socialne pomoči ste dolžni predložiti dokazilo o namenski porabi v roku 45 dni po prejetju izredne denarne socialne pomoči oziroma najkasneje ob vložitvi nove vloge za izredno denarno socialno pomoč, če novo vlogo vložite pred potekom roka 30 dni. Pomoč je treba porabiti v roku 30 dni od prejema.

 

Če upravičenec ne predloži dokazila o namenski porabi v postavljenem roku ali pa se iz dokazil ugotovi, da pomoč ni bila namensko porabljena ali ni bila porabljena v roku 30 dni od prejema, ne more uveljaviti nove izredne denarne socialne pomoči 14 mesecev po mesecu prejema pomoči, razen v primeru vložitve nove vloge za izredno denarno socialno pomoč zaradi naravne nesreče ali višje sile. Če upravičenec prejete pomoči ne porabi v celoti za namen, za katerega mu je bila dodeljena, mora ostanek sredstev vrniti v proračun v roku 15 dni po porabi sredstev, drugače se šteje, da namenska poraba ni bila dokazana.

 

Pripravili: Alja Vipotnik, Sabina Jerman, CSD Žalec


Oglejte si tudi