Vransko

JUTRI
19°C
13°C
SRE.
22°C
8°C

MEDREGIJSKO PRIJATELJSKO SREČANJE VETERANOV

Tekmovanje veteranov Savinjsko-Šaleške regije smo veterani »Požarne brambe Vransko« ob nesebični podpori naših stalnih podpornikov in simpatizerjev zaključili, v naše in njihovo veselje s samimi odličnimi rezultati in najboljšim časom mokre vaje (20,00 sek.), rekordom Savinjsko-Šaleške regije v tekmi kategorija »Ročne brizgalne – veterani«, katerih povprečna starost je več kot 67 let. Našemu desetarju Lutku se je tako že tretjič in drugič zapored nasmehnila sreča »pod ?« v obliki prehodnega pokala Savinjsko-Šaleške regije, ki je ponovno vsaj za nekaj časa razveselil njegovo gasilsko srce ter ozdravil njegove zaradi EMŠO prisotne bolezni in bolečine.
Veterani Požarne brambe Vransko smo po enomesečnem premoru nestrpno čakali še zadnjo dirko s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami, namenjeno prijetnemu druženju z veterani regije Ljubljana – jug ter gasilci GZ Škofljica. Prav tu so na praznik občine Škofljica prostovoljni gasilci PGD Pijava Gorica organizirali srečanja  oziroma druženja gasilcev veteranov nadgrajeno, že tretje leto zapored, s tekmovanjem veteranskih ekip gasilcev s starimi  gasilskimi ročnimi in motornimi brizgalnami.

 

Veterani so na prireditvenem športnem prostoru občine Škofljica sočasno s predstavitvijo uporabe zelo raznolike avtentične stare gasilske tehnike, opreme in oblačil  izvedli mokro vajo po starem na prav zaresen način. V pravem tekmovalnem duhu smo veterani nadaljevali z najprijetnejšim delom srečanja, to je z druženjem, kjer smo, pač odvisno od zanimanja, pod ogromnim dvodelnim toplarjem, postavljenim in namenjenim ravno takšnim dogodkom,  izmenjali izkušnje o poznavanju stare gasilske opreme in dodatkov.

  Največ pozornosti in komentarjev zaradi izrednega poznavanja te tematike je bil deležen kustos našega gasilskega muzeja in sodnik A-komisij na tekmah SAŠA regije Albert Predovnik. Obujali smo spomine  iz preteklosti in sedanjosti, malo pokritizirali, seveda bolj z dobrimi nameni, saj za politiko ni bilo prostora, županske volitve pa so tudi že minile (tudi v občini Škofljica je dobil največ  zaupanja občanov stari/novi župan in s tem še en mandat). Druženje smo zaključili z odlično zakusko ob zadostni količini tekočin, ki so se ob izredno lepem in sončnem popoldnevu enkratno prilegle. Vsega lepega je enkrat konec in tako smo tudi mi druženje končali po podelitvi priznanj. Plakete so bile izredno zanimive, saj predstavljajo prvo štirikolno gasilsko dvobatno ročno brizgalno organizatorja iz leta 1901. Kot zanimivost naj dodam, da ni nastopila nobena ženska desetina in da je Požarna bramba Vransko osvojila prvo mesto. Z osvojenim drugim mestom se nam je zelo približala ekipa veteranov gostitelja, tretje mesto pa je osvojila ekipa veteranov iz Doba pri Ljubljani.

1/11











 

Ker je to naše zadnje javljanje v tej obliki, bi se rad v imenu veteranov, vključenih v tekmovalno enoto OP Vransko, zahvalil vsem, ki ste nam pomagali pri pripravi orodja in opreme in nam s prevoznimi sredstvi omogočili udeležbo izven sedeža našega društva. Hvala mladi fotografinji ter ostalim, ki so s fotografijo zabeležili čar naših aktivnosti. Pozabiti ne smemo niti tistih, ki nam po vajah oziroma  tekmovanju pripomorejo k prijetnemu zaključku kar vročih in suhih poletnih večerov.   


A. Predovnik

Oglejte si tudi