Vransko

DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Kužek Postružek in senčno gledališče

V mesecu januarju smo strokovne delavke otrokom v vrtcu ter prvošolcem iz Osnovne šole Vransko popestrile dan s senčno lutkovno predstavo Kužek Postružek. Otroci so se po predstavi, z manipuliranjem lutk ter s preizkušanjem v igranju, pobliže seznanili s senčnim gledališčem.

Pravljica pripoveduje o kužku, ki se mu strašansko mudi in se ne utegne pogovarjati s prijatelji. Kokoško, kozo in gosko premaga radovednost, zato brezglavo tečejo za njim. Ker pa toliko živali teče v eno smer, se tudi ljudje sprašujejo, kaj se dogaja. Mogoče kje gori? Pokličejo gasilce in se z radovednostjo odpravijo za njimi. Nemudoma pridrvi tudi gasilski avto in vsi skupaj spremljajo kužka, ki pa se ustavi pri prvem drevesu ter si oddahne, ko lahko dvigne nogo in se olajša. Ko opravi malo potrebo, se obrne, da bi odšel domov, a zagleda zmedo živali, ljudi in gasilskega avtomobila. Živali in ljudje so se zaleteli drug v drugega, gasilski avtomobil pa je pristal v jarku. Bili so strašansko jezni, vendar so se brez besed obrnili in odhiteli vsak v svojo smer.


Kurikulum za vrtce pravi, da naj bi otroci v vrtcu prepoznavali, uživali in se zabavali ob različnih zgodbah – nesmiselnih, poučnih, šalah, rimah, besednih igrah … Tako otroke kot strokovne delavce je ta prisrčna igrica zagotovo pošteno nasmejala.

Apolonija Križnik in Maja Gams

Oglejte si tudi