Vransko

DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Ekodan

V petek, 17. novembra 2017, smo na Osnovni šoli Vransko-Tabor imeli ekodan, na katerem so učenci od 1. do 9. razreda podrobneje spoznali tradicionalni slovenski zajtrk, hrano, prehrano in čebelarstvo.
Organski odpadki
V 1.a -razredu so se spraševali, kako pridemo do hrane, kako nastane zemlja … Na vrtu so poiskali deževnike in jih opazovali.

Od semena do pridelka
Učenci 1.b-razreda so izdelovali kruhke različnih oblik. Ogledali so si posnetek o tem, kako so včasih prišli do kruha, kar so tudi uprizorili s plesom in petjem. Otroci so se imeli super ob svojem prvem ekodnevu v šoli. Potem so izdelovali še smrečice iz slanega testa in jedli kruhke, ki so jih spekli sami. Vsem je bilo všeč, ker so pekli kruh in so se imeli fino.

Jabolko
V 2.a-razredu so razmišljali o jabolku in se spraševali, le kaj vse se lahko naredi iz jabolk. Jabolčni čips, jabolčne žabe, pita in še kaj. Lia Adlešič nam je povedala, da jabolko zraste na jablani in je sestavljeno iz pešk in peclja. Najbolj jim je bilo všeč kuhanje v razredu, saj še nikoli prej tega niso počeli. Všeč jim je bilo tudi delati z noži.

Zdravo drevo
2.b je izdeloval mozaik dreves, zdravi jedilni krožnik in želijo si, da bo drevo zdravo. Učenci so bili navdušeni, da so lahko ustvarjali.

Sašina pita
Tretješolci so se pogovarjali, kako se naredi pita. Pomagali so si s posnetkom. Delali so primerjavo med navadnimi in bio jajci ter navadnimi in bio jabolki. Pogostili so nas z biološkimi jabolki. Razdelili so se v skupine in dobili plakate. Prebrali so list, na katerem je bilo besedilo o biološki hrani. Na koncu so izdelali jabolčno pito.

Prehrana in jedi včasih, jedi iz zavržene hrane
Učenci 4.a-razreda so brali besedilo, kako so včasih jedli odrasli in otroci. Besedilu so morali določiti, kaj je v njem pozitivno, kakšna čustva so v besedilu izražena. Pogovarjali so se, od kod prihaja hrana. Zala Krivec nam je povedala, da krompir dobimo z njive, riž pa iz daljnih dežel. Delali so kvašeno testo ter iz zavrženega mleka spekli skutino zavihanko.

Proizvod in potrošnja hrane
V 4. b-razredu so igrali igro kdo bi vedel o hrani. Pogovarjali so se o hrani in zavrženi hrani. Ugotovili so, da ljudje zavržemo veliko hrane. Po malici so zavrženo hrano stehtali, da bi izvedeli, koliko je te hrane. To bodo počeli še dva tedna.

Med in medena sladica
Petošolci so se učili o različnih vrstah medu in spoznali čebeljo družino. Sestavili so medeni jedilnik in naredili medeno sladico iz medu, grškega jogurta in dušenega sadja.

Panjske končnice
V likovni učilnici so učenci slikali na panjske končnice. Za teme so si izbrali Močnikov mlin, cerkev sv. Jeronima, Schwentnerjevo hišo, Muzej motociklov in cerkev sv. Mihaela. Za delo so uporabili akrilne barve. Upajo, da bodo njihove panjske končnice kmalu krasile tudi kakšen čebelji panj.

Ribana kaša
Šestošolci so delali ribano kašo, za katero so potrebovali osem domačih jajc, slovensko moko, 340 g ostre moke, 500 g gladke moke. Vse sestavine so zmešali skupaj in testo naribali na ribežnu.

1/13













Frutabela
Devetošolci so delali energijske ploščice ali frutabele. Za frutabele so potrebovali rozine, čokolado in oreščke. Vse so zmešali in na koncu dodali med.

Čebalarji
Učenci čebelarji so na začetku delavnice najprej naredili analizo letakov in reklam s prehrambenimi izdelki. Ločili so tuje in domače izdelke in jih nato prilepili na plakat. Ugotovili so, da je v reklamah več tujih izdelkov kot slovenskih. Potem pa so s čebelarjem naredili svečke iz satovja.

Misli globalno, jej lokalno
Osmošolci so se pogovarjali o hrani in jo razdelili na lokalno in uvoženo. Spoznali so transportne poti hrane. Pogovarjali so se o pravični trgovini.

Kemija v kuhinji
V učilnici za fiziko so učenci delali različne poskuse. Primerjali so navaden kis in kis za vlaganje in ugotavljali, kateri je bolj kisel. Ugotavljali so različne hitrosti priprave pijače s pomočjo šumečih tablet. Naredili so poskus, v katerem plešejo rozine in poper. Preverjali so kislost ali bazičnost z barvilom rdečega zelja.

Krhka jabolčna pita
V učilnici za biologijo so učenci pekli krhko jabolčno pito, pripravljali jabolčno čežano, domačo jabolčno pito, marmelado. Izdelke bodo ponujali na božičnem bazarju.

Nekaterim je bil ekodan všeč, nekaterim pa ne, ampak vsi so se nekaj naučili.

Ekoporočevalci: Taja Andoljšek, Zoja Šoštar, Nika Homšak Godler, Aljaž Novak, Nejc Grobljar in Martin Žilnik

Oglejte si tudi