Vojnik

DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Sveti Martin iz mošta dela »vin'« …

… kar so vojniški vinogradniki spet doživeli in proslavili na zdaj že tradicionalnem XI. martinovanju – blagoslovu vina mladega letnik 2016. Za številne obiskovalce so pripravili lep kulturni program, kjer lepih besed o vinu, življenjskih resnicah in dobre glasbe ni manjkalo. Ob obisku slovenske vinske kraljice Sare Štadler je preprosta beseda priljubljenega domačega župnika g. Antona Pergerja še lepše izzvenela. Vinska kraljica je z branjem prošenj z veseljem pomagala pri preprostem in kratkem cerkvenem obredu. Hvala tudi mešanemu pevskemu zboru in ljudskim pevkam Društva upokojencev Vojnik, hvala ansamblu Vižarji.


Vinska trta je stara skoraj 9000 let. Za ljudi je vedno predstavljala izjemno pomembno kulturno rastlino. Zelo so jo častili in se za dobro letino priporočali bogovom; Grki so na primer častili boga Bakhusa. Pa saj pravimo, da je vino pijača bogov. Slovenci in z njimi vojniški vinogradniki častimo sv. Urbana, ki goduje 25. maja, in 11. novembra sv. Martina. Oba sta zavetnika vinogradnikov, vina, viničarjev in sodarjev. Na god sv. Lovrenca vojniški vinogradniki postavimo društveni klopotec na zanimivi lokaciji poleg trgovine Mercator. Sv. Janez goduje 27. decembra, kar vojniški vinogradniki zdaj že tradicionalno proslavimo na »Janezovi maši« v idilični cerkvi pri sv. Tomažu. Stari običaji naših prednikov se lepo ohranjajo.


Za popestritev preproste in prisrčne prireditve je poskrbelo osem ekip v pripravi starodavne kmečke jedi – ričeta, ki ga je hitro zmanjkalo. Tudi odličnih palačink Društva Meta je bilo dovolj. Letos prvič je gospod Martič pekel kostanj. Vsi pripravljeni ričeti so bili odlični, po besedah predsednika ocenjevalne komisije g. Kužnerja so bili zmagovalci le za odtenek boljši od ostalih ekip. Najboljše ekipe so bile iz TD Nova Cerkev, ekipa Lilija in Arclinski fantje. Čestitamo vsem!

Veseli smo, da je prireditev letos organizirano obiskalo Društvo upokojencev Vojnik. Želja oz. motiv organiziranega obiska je bil omogočiti obisk lepe domače prireditve (z domačimi izvajalci) tudi tistim ostarelim občanom, ki se zaradi starosti, osamelosti, bolezni, oddaljenosti, denarnih težav izleta ne morejo udeležiti. Društvi pokrivata celo občino, krasi ju več kot desetletno sodelovanje.

Društveno vino Vojničan se je s svojo kakovostjo predstavilo na občnih zborih ter na številnih izletih DU Vojnik. Mirko Krašovec je na občnem zboru upokojencev strokovno predstavil vojniška vina, ki se jih je v vseh teh letih nabralo za kar velik sod. Upokojenci so večkrat sodelovali – tekmovali v pripravi kisle juhe, praženega krompirja, ričeta (tudi letos). Na društvenih prireditvah vojniških vinogradnikov se radi spominjamo lepih nastopov mešanega pevskega zbora DU Vojnik. Posebej še nastopa v dvorani Kulturnega doma Vojnik z napitnico (s kozarci v rokah) in s solistom Dobravcem pod vodstvom dolgoletne prizadevne zborovodkinje gospe Bukovec. Zdaj zbor vodi mlada gospodična Klinc, predsednica zbora pa je neutrudna gospa Ivanka Koprivnik. Pevci upokojenskega zbora radi zapojejo napev – napitnico: »Kdo bi veselo ne vriskal, kdo bi veselo ne pel, samo da bog nam zdravja da, zdravja da.«

Tega si želimo prav vsi! Prireditev je uspela in če so udeleženci, predvsem starejši občani, doživeli lepo sobotno dopoldne, je velik trud vinogradnikov res bogato poplačan.

1/2

Tudi vinski kraljici je teknil pečen kostanj.

Med krstom mošta

 

Pavle Leskovar

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi