Vojnik

DANES
19°C
12°C
JUTRI
21°C
9°C
Oceni objavo

Ura za Zemljo

Slovenija se je pridružila preostalemu svetu v največjem okoljskem dogodku v zgodovini sveta, ko posamezniki, podjetja, vlade in skupnosti po vsem svetu za eno uro ugasnejo luči in s tem izražajo solidarnost s kar petino svetovnega prebivalstva brez elektrike.

 

OŠ Frankolovo je tudi letos ena izmed glavnih koordinatoric projekta Ura za Zemljo v Sloveniji. Na naše povabilo za sodelovanje v projektu so se odzvale že številne občine in tako smo že tretje leto zapored Slovenijo tudi uradno vključili v projekt, ki ga organizira WWF Avstralija.

Letos smo Uro za Zemljo izvedli v soboto, 31. marca 2012, med 20.30 in 21.30 uro.

 

 

Od leta 2007, ko so akcijo izvedli prvič, je projekt prerasel v globalno gibanje, v katerem je sodelovalo že 5.251 mest, 1.8 milijard ljudi in 135 držav. Ura za Zemljo je tako največji svetovni okoljski dogodek, ki posameznike, podjetja, vlade in skupnosti poziva, da vsaj za eno uro ugasnejo luči. Največja želja organizatorjev pa je, da bi bila letošnja Ura za Zemljo še daljša od 60 minut.

Vsak posameznik lahko varčuje doma. Veliko prispeva, da kupujemo lokalno ter da kupujemo le tisto, kar potrebujemo. Učinkovita raba energije pa bi morala postati pomembnejša tudi pri strateškem načrtovanju (na primer pri NEP) in v praksi.

Okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo, ki letos poteka pod geslom "Bom, če boš ti", že tradicionalno poteka vsako zadnjo soboto v marcu.


"Vsakdo izmed nas igra pomembno vlogo v izboljšanju odnosa do narave. Ko se bodo ugasnile luči okoli zemeljske oble, praznujte svojo obvezo do planeta in navdihnite vse okoli vas da pričnejo z dejanji, " je dejal Andy Ridley, direktor Ure za zemljo.

Zadnja država, ki je običajno ugasnila luči je bila Samoa in je letos s prestopom na drugo stran datumske meje luči ugasnila prva. Ugašanje luči se je nadaljevalo okoli zemeljske oble 24 ur. Zadnji so luči ugasnili na Cookovih otokih.

Uro za Zemljo podpirajo številni svetovni ambasadorji, kot so Miranda Kerr, legenda kriketa Sachin Tendulkar, vodja Greenpace internacional Kumi Naidoo, nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, Hoteli Hilton, FIFA, UEFA, Manchester United, ameriška filmska podjetja Universal Picturec in Lorax, UNESCO in še mnogi drugi.

Ugasnjene so bile  luči Sydnyske operne hiše, stolp Tokyo Tower, stolp Taipei 101, Kitajski zid, Burj Kalifa v Dubaju, Eiffelov stolp, Luvre, Brandenburška vrata, obzidje v Dubrovniku, stolp v Pisi, Buckinghamska palača, Empire State Building in še mnogo ostalih. V Sloveniji je bilo  v temi obzidje v Piranu, Ljubljanski grad, Stari Grad v Celju, Velenjski grad, Pusti grad v Šoštanju, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije ter številni trgi, mostovi, cerkve, ceste, parkirišča ...

1/4





Jožica Apšner,

koordinatorica Ure za Zemljo

Oglejte si tudi