Z avtobusom smo se odpeljali prav na jug Istre, kjer smo se vkrcali na ladjo ter se odpeljali na ogled otoka Brioni. S turističnim vlakom smo se popeljali na ogled zanimivosti otoka. Popoldne je sledila vožnja do kozjerejske kmetije, kjer pridelujejo kozji sir. Po ogledu kmetije smo lahko poizkusili tudi različne vrste kozjih sirov; zelo zanimiv je bil sir, star tri leta. Naslednji dan smo se odpravili na ogled Pulja, znamenite puljske arene, mestnega jedra, kdor pa je želel, tudi tržnice, ki da vsakemu mestu še poseben čar. Pot smo nadaljevali nazaj proti severu polotoka, kjer smo v bližini Umaga obiskali rejca mlečnih ovac. Po ogledu kmetije ter pogovoru z gospodarjem smo lahko poizkusili kvalitetne ovčje sire, med njimi tudi sir s tartufi. Ker pa je Istra tudi dežela trte, smo za konec našega dvodnevnega potepanja obiskali še vinogradniško kmetijo, kje so nam pripravili slastno večerjo izpod peke (to je poseben način priprave jedi, ko se posoda zakoplje v prej pripravljeno žerjavico in se tako peče meso, ki je v njej) ter nam postregli z belim in rdečim istrskim vinom. Rafael Novak