Vojnik

JUTRI
23°C
6°C
NED.
22°C
7°C
Oceni objavo

Teden Evrope

Danes se v Hiši EU, skupnem domu Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Sloveniji, začenja teden Evrope. Do petka se bo zvrstilo 37 aktivnosti, od tega jih bo večina namenjena mladim, ki stopajo na študijsko, poklicno ali podjetniško pot.

Program za ponedeljek, 5. maja 2014: 

10.00–18.00    Evropska knjižnica pod krošnjami
10.00–17.00    Informativna stojnica in kolo sreče
11.00–12.00    Poišči svojo zvezdo, izberi svojo pot – ulični pogovor o priložnostih EU za mlade in predstavitev programa ob tednu Evrope
12.30–13.30    Kako do kakovostne osebne predstavitve delodajalcem in izobraževalnim ustanovam po Evropi – predavanje o možnostih, ki jih ponuja pobuda Europass
13.30–13.40    Aktivatorji: dan Evrope – izobraževalna oddaja za mlade (RTV Slovenija)
13.40–14.30    Z evropskim življenjepisom Europass do boljše zaposlitve doma in v tujini – individualno svetovanje (Europass)

Udeleženci, ki želite povratne informacije glede svojega življenjepisa, ga prinesite s seboj.

 

Danes ob 11. uri začenjamo pogovor Poišči svojo zvezdo, izberi svojo pot.  Udeleženci bodo spregovorili o priložnostih mladih v EU in predstavili program ob tednu Evrope.


Sodelujejo:

  • Nataša Goršek Mencin, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji 
  • Klemen Žumer, vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji
  • Alenka Flander, direktorica centra Cmepius  
  • Janez Škulj, direktor Zavoda MOVIT  
  • Valerija Okorn, EURES 
  • Vera Nunić, Erasmus za mlade podjetnike, Tehnološki park Ljubljana 
  • Rok Liković, predsednik ŠOU v Ljubljani 
  • Klemen Peran, predsednik Dijaške organizacije Slovenije 

 

Veselimo se razprave, kako mladim čim bolj približati priložnosti EU, ter odziva predstavnikov študentov in dijakov o tem, kako učinkovito ustvariti nove priložnosti za mlade.

 

Pogovoru bo sledila predstavitev evropske pobude Europass, ki olajša osebno predstavitev. Življenjepisu Europass, ki je dosegel na milijone uporabnikov, se je pred dobrim letom in pol pridružila tudi možnost uporabe elektronske mape Evropska mapa kompetenc, ki omogoča shranjevanje različnih potrdil, priporočil in drugih dokazil. 

 

Svetovalka Nacionalnega centra Europass, ki je referenčna točka za evropsko pobudo Europass, bo mladim svetovala, kako najbolje izkoristiti možnosti, ki jih ponujajo življenjepis Europass, jezikovna izkaznica, potrdilo o mobilni izkušnji, priloga k spričevalu in priloga k diplomi, ter kako v osebno predstavitev poleg izobrazbe učinkovito vključiti tudi kompetence. Po končanem predavanju bodo udeleženci lahko dobili povratne informacije o osebni predstavitvi, zato mlade vabimo, da s seboj prinesejo življenjepis

 

Vse, ki jih zanima zaposlitev na področju kulturne dediščine, vabimo na stojnico Etnografskega muzeja, ki bo pred Hišo EU skupaj s šestimi muzeji predstavljal evropski projekt Dostopnost.


Na informativni stojnici Hiše EU lahko zavrtite kolo sreče in se preizkusite v poznavanju priložnosti EU. Če pa boste potrebovali trenutek miru in oddiha ob dobri knjigi, vas v tednu Evrope pričakuje Evropska knjižnica pod krošnjami.

 

Program za torek, 6. maja 2014:

10.00–18.00    Evropska knjižnica pod krošnjami
10.00–17.00    Informativna stojnica in kolo sreče
10.00–11.00    Prišli, videli, zmagali. Mladi z izkušnjo prakse ali študijske izmenjave v tujini – okrogla miza/pogovor z mladimi (Cmepius)
11.00–12.00    Vas zanima praksa ali študijska izmenjava v tujini? – Individualno svetovanje (Cmepius)
11.30–12.30    Varno brskanje po spletu v 60 minutah – predavanje (Safe.si)
12.30–12.40    Aktivatorji: dan Evrope – izobraževalna oddaja za mlade (RTV Slovenija)
13.00–14.00    Mladost na stopnicah EU – življenje in delo v evropskih državah – delavnica (Eures)
14.00–15.00    Z evropskim življenjepisom Europass do boljše zaposlitve doma in v tujini – individualno svetovanje (Europass)

Udeleženci, ki želite povratne informacije glede svojega življenjepisa, ga prinesite s seboj.

17.30–18.20    Kako ujeti zvezdo – lutkovna igrica za najmlajše (Mini Teater)
Dobimo se ob 17. uri pred Hišo EU, Breg 14. Po najmlajše (od treh let naprej) in njihove starše bodo prišle lutke in jih odpeljale v bližnji Mini Teater.

 

V torek ob 10. uri vas vabimo na pogovor z mladimi, ki so pridobili dragoceno izkušnjo prakse oz. študijske izmenjave v tujini. Študenti in dijaki imajo v evropskem programu Erasmus+ možnost, da izkoristijo do 12 mesecev mobilnosti v tujini – za  študij, prakso ali oboje. Naši mladi sogovorniki bodo z obiskovalci delili svoje študijske in delovne izkušnje iz drugih držav EU in tudi individualno svetovali.  


Sledi delavnica o varni in odgovorni rabi novih tehnologij. Govorili bomo o zaščiti zasebnosti na spletu, družbenih omrežjih, geografskem sledenju, spletnem in mobilnem bontonu, preventivi na področju spletnega ustrahovanja in prekomerne rabe novih tehnologij. Mladim bomo svetovali, kako varno uporabljati splet in kam se obrniti v primeru zlorab in težav. 

 

Kot vsak dan bodo dogajanje popestrili tudi Aktivatorji, poučna animirana oddaja RTV Slovenija, ki v tednu Evrope nagovarja in izobražuje naše udeležence. Ena izmed epizod govori prav o tem, da so priložnosti EU tu zato, da jih izkoristimo. Ali kot pravijo Aktivatorji: "Se ne skrivam, se odzivam, ne obiram se, aktiviram se." 
 

Ob 13. uri vabljeni na delavnico o življenju in delu v evropskih državah. Spoznali boste evropski zaposlitveni portal Eures in prejeli informacije o evropskem trgu dela. Pridobili boste informacije in pomoč pri iskanju zaposlitve v državah članicah EU, EGP in Švici. Po delavnici boste imeli možnost povratnih informacij o svoji osebni predstavitvi. Na vašo željo bo svetovalka Nacionalnega centra Europass pregledala vaš življenjepis in vam ga pomagala izboljšati.  

 

Najmlajšim in njihovim staršem namenjamo lutkovno igrico Kako ujeti zvezdo. Dobimo se ob 17. uri pred Hišo EU, kjer bomo skupaj risali zvezdice, nato pa nas bodo lutke odpeljale v bližnji Mini Teater na predstavo, ki uči, da ima vsakdo med nami lastno pot, zato mora vsak poiskati svojo zvezdo. Morda pa jo najdete prav med priložnostmi EU, na katere opozarjamo v tednu Evrope.  

Vljudno vabljeni, da iz bogatega programa izberete kakšno vsebino zase in o pestrem dogajanju obvestite tudi svoje bralce, gledalce oz. poslušalce.

Še posebej vas vabimo, da se nam pridružite na današnjem pogovoru ob 11. uri, ko bomo predstavili priložnosti EU za mlade in program ob tednu Evrope v celoti.

 

Lep pozdrav

 

Maja Pavlović, tiskovna predstavnica


 
Evropska komisija

Predstavništvo v Sloveniji

Breg 14, 1000 Ljubljana, Slovenija 
Tel.: + 386 1 252 88 13 
Fax.: + 386 1 425 20 85 
E-mail: maja.pavlovic@ec.europa.eu     
http://ec.europa.eu/slovenija/      

 

Spremljajte Evropsko komisijo v Sloveniji na FacebookuTwitterju in YouTubu.

 

Od odgovorov na vsa vprašanja o Evropski uniji vas loči le klic na brezplačno telefonsko številko EUROPE DIRECT 00 800 6 7 8 9 10 11. Vsak državljan lahko iz katere koli države članice EU brezplačno pokliče na omenjeno številko ter v svojem jeziku postavi in dobi odgovor na vprašanje o EU. Storitev je dostopna od  ponedeljka do petka med 9. in 18. uro.

 


Oglejte si tudi