JUTRI
25°C
8°C
PON.
25°C
9°C
Oceni objavo

Izbrani spominki občine Vojnik 2012

Strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, Milena Jurgec in Jože Smodej je skladno s kriteriji in merili ocenila 19 spominkov 8 avtorjev. Nad naborom prispelih spominkov je bila zelo pozitivno presenečena, ideje so bile dobre, nekatere od teh bo potrebno nadgraditi, tako funkcionalno kot likovno.

Komisija prve nagrade v višini 500,00 EUR ni podelila. Prispeli spominki tudi niso zadostili kriteriju eko-spominka, ki bi posebej zaznamoval občino Vojnik kot okolju prijazno občino.  Želja komisije je, da izdelovalci spominkov pri njihovem načrtovanju v prihodnje sledijo smernicam trajnostnega razvoja občine. Natečaj je pokazal, da izdelovalci še vedno ne razumejo sodobnega razumevanja spominka. To namreč niso neki pomanjšani izdelki, ampak vsak uporaben predmet, ki ga dobimo, kupimo,

prevzamemo iz nekega tujega okolja in ga odnesemo v naše primarno kulturno okolje ter ga tam uporabimo, pojemo in spijemo, ga oblečemo, obesimo na steno idr.

Komisija priporoča izdelovalcem, da poslane spominke dopolnijo, spremenijo ali nadgradijo in se udeležijo prihodnjih natečajev.

 

Drugo in tretje mesto sta zasedla spominka »Felicijanova otka« in »Vojniški zvonček« avtorjev Jelke Žlavs iz Globoč in Silva Lavtižarja iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo v Dobrni. Zmagovalca natečaja bosta tako prejela denarno nagrado, drugo uvrščena 300,00 EUR in tretje uvrščeni 100,00 EUR. Oba spominka izhajata iz bogate kulturne dediščine občine Vojnik, in sicer Felicijanova »otka« ali »vojniški termofor«.

 

Felicijanova »otka« je izdelana iz gline, v njej je viden odtis stopala, prvotni izdelek pa naj bi po ustnem izročilu izdeloval lončarski mojster Felicijan iz Vojnika. Izdelek je bil namenjen gretju nog v zimskem času. Vojniški zvonček je ravno tako izdelan iz gline in predstavlja hojo (Bela jelka ali Abies 'alba' ), po kateri naj bi Vojnik tudi dobil ime.  

1/9

Prof. dr. Bogataj navdušen nad izletniško kmetijo pri Mark

Komisija z ostalimi izvirnim izdelki

Felicijanova otka, druga nagrada, avtorica Jelka Žlavs

Vojniška pisanica

Torbica in roška

Gabrova pisemska skrinjica

Izjemno lepo izdelan spominek

Komisija in župan

Komisija med ocenjevanjem

 

Občina Vojnik in Odbor za gospodarstvo in turizem sta želela z natečajem izdelave spominkov občine Vojnik prispevati k boljši in slikovitejši promociji občine Vojnik. Prav tako je želja občine in komisije, da v prihodnje o sodelovanju razmislita tudi lokalna industrija in obrt, ki ju na tem natečaju ni bilo zaznati. Vsem avtorjem komisija čestita za izvirne ideje.

Seveda pa ne smemo mimo zaključka samega natečaja na izletniški kmetiji Mark v Novi Cerkvi, ki bi še tako zahtevnega gurmana ne pustil hladnega. Prof. dr. Bogataj in tudi ostali člani komisije so bili mnenja, da se lahko hrana in sam ambient postavita ob bok tudi restavracijam s tremi »mišlenovimi« zvezdicami.   

Naslednji natečaj bo objavljen v letu 2013.

Petra Pehar Žgajner,

vodja natečaja

Oglejte si tudi