DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Dan spomina

Pred spomeniki na grobovih umrlih žrtev okupatorjev iz let 1941–1945 smo se zbrali tudi letos šolarji in učitelji, predstavniki veteranskih organizacij in občine Vojnik ter krajani. V Novi Cerkvi, na Veliki Ravni, Frankolovem, Dobrotinu in v Vojniku smo s svojo prisotnostjo izkazali spoštovanje njim, ki so tudi za našo svobodo darovali največ, kar so imeli, svoja življenja. Zbrali smo se, da bi starejši dopovedali mlajšim, da je vojna zlo, kjer trpijo predvsem tisti, ki niso nič krivi. A vendar se moramo boriti za svoje pravice, saj je neprimerno čakati, da nam jih bodo izborili drugi.

Učenci podružničnih osnovnih šol Nova Cerkev in Socka so izvedli komemoraciji že v četrtek. V Novi Cerkvi so se najprej oglasili glasovi najmlajših učencev. Mrzle deževne kaplje so neusmiljeno ščipale v lica prihajajoče k spomeniku na Veliko Raven. Naslednji dan je bil nekoliko prijaznejši in učenci Osnovne šole Frankolovo so na pokopališču v bližini groba na svoj način pokazali spoštovanje pokopanima. Svečo so prižgali tudi ob spominski plošči na šoli. Z urnim korakom so se učenci nižje stopnje Osnovne šole Vojnik odpravili na Dobrotin, k spominski plošči Dobrotinškom so položili cvetje in prižgali svečo, simbol luči – življenja – večnosti. Okoli poldneva smo v Vojniku ob sporočilu naslednje pesmi v duhu slikali podobo kmeta, peka ... tistih dni:

 

Molim molče

v jeziku zemlje,

z besedami rož in trav in dreves,

za blagi mir rož in trav in dreves v njegovi duši

in za njegovo pomirjenje z zemljo,

ki jo je stokrat in stokrat preklel

in ga zdaj jemlje v naročje kot mati.

Daj mu, zemlja, spokojno spati!

 

Nobena zapisana beseda ne more popisati oz. utelesiti sile, ki so jo v srcih nosili tisti, ki so tvegali svoja življenja, in tisti, ki so življenja izgubili.

Danes živimo v svetu udobja. Tudi po zaslugi osamosvojiteljev sodi Slovenija v prostor, kjer grožnje vojn in bolezni niso v neposredni bližini; zato so šolarji v zahvalo položili cvetje tudi k pomniku osamosvojitve. Delegaciji sta položili vence k spomeniku umrlim v I. in II. svetovni vojni in prisotni so z minuto moka počastili spomin vseh, ki so se borili za našo svobodo.

1/5





A vojna in bolezni niso svetove daleč, nasprotno, blizu so. Tako nam živim ostaja dolžnost, da se ne le spoštljivo spominjamo tistih, ki so se borili za nas v letih 1941–1945 in 1991, ampak da ostajamo zvesti idealom svobode, za katere so zastavili življenja, da cenimo svobodo, v kateri živimo, in da smo ponosni državljani drage domovine Slovenije.

 

Andreja Stopar

Foto: Jure Vovk, Ivan Robačer

 

Oglejte si tudi