Vojnik

DANES
23°C
13°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki na XI. strokovnem izletu

Vojniški vinogradniki so bili na že XI. tradicionalnem strokovnem izletu deležni kulturnih, kulinaričnih in strokovnih doživetij ter seveda medsebojnega druženja. Letos so se odpravili v vinorodne Slovenske gorice. Med potjo so se ustavili pri sosedih v Slovenskih Konjicah – mestu cvetja in vina, in to že tretjič. Ogledali so si pravkar obnovljeno staro mestno jedro, ki je v Evropi eno najlepše ohranjenih. S pomočjo rojaka arhitekta Schlausa je jedro zasijalo v vsej lepoti. Prijazna vodička je natrosila cel kup zanimivosti, legend o življenju mesta in zaključila predstavitev v cerkvi sv. Jurija, ki se prvič omenja že leta 1146.

Upravnik prelepega, dobro vodenega in na odlični lokaciji stoječega gostišča na Zlatem griču Jakob Furman je ob izbranih besedah razkazal vinograde in razložil prizadevanja delavcev podjetja Zlati grič, ki ima že dolgo tradicijo. Prav v teh dneh je najbolj ponosen njihov enolog Sašo Topolšek. Na tekmovanju Decanter, na katerem podelijo nagrade za najboljša vina sveta (15.000 vzorcev), so dobili za vino sorte modri pinot zlato medaljo in dosegli izjemen uspeh.

 

Pred ogledom obnovljenega gradu v Slovenski Bistrici so »dobrote iz prtljažnika« prišle še kako prav. Tudi kletar društvenega vina VOJNIČAN Miran Kovač je imel polne roke dela.

 

Na veliko presenečenje je vinogradnike v romarski cerkvi Device Marije na Gorci pri Malečniku sprejel vojniški rojak – župnik Jože Lipovšek in kot odličen pevec z njimi zapel znano Marijino pesem.

 

V prelepem ambientu kleti Dveri Pax v Jarenini, lastnik je avstrijski samostan, je duhovita animatorka predstavila njihova v glavnem suha vina (do kraja povreta). Sorta traminec pa je bila zaradi tega za okus vojniških vinogradnikov kar malo nenavadna. Animatorka je obiskovalce presenetila s poznavanjem Vojnika. Ko so ji namreč izročili Zbornik VVD in vojniško turistično publikacijo Dobrodošlica raznolikosti, je povedala, da se ravno odpravlja v Vojnik na kmetijo Kaja Grom.

 

Za zaključek so se odpravili na vinogradniško-turistično kmetijo Leber. Tu so tik ob avstrijski meji lahko videli prizadevanje sedemčlanske družine (že četrti rod). Imajo vzorno urejene vinograde, moderno klet, vse najnovejše stroje in naprave. Z veliko žara je stroje razkazal domači sin – osnovnošolec. Za prihodnost kmetije se torej ni bati! Z mladim gospodarjem so doživeli pravo učno uro vinogradniško-vinarske stroke. Predvsem je iz svojih bogatih izkušenj odgovarjal na številna vprašanja o trti, sajenju, zaščiti, kletarjenju in predvsem o prodaji in cenah vina. Veliko delo opravijo strojno: 3500 trt so tako posadili v nekaj urah.

1/9

*

Ogled starega mestnega jedra Slovenskih Konjic.


Priprava na degustacijo.

Klet Dveri Pax.

*Vinogradništvo Leber - degustacija.

Vinogradništvo Leber - vinogradi.


Predvsem je navdušil s pokušino njihovih res kakovostnih vin v 200 let stari kleti. In ko je dodal (»hiša časti«) še 3 vzorce, je bila to pika na i pri predstavitvi njihove kleti. Ob dobrotah iz domače kuhinje so tudi naše vinogradnice ostale skoraj brez besed. Družini Leber želimo še naprej vse dobro.

 

Organizator letošnjega izleta Roman Gračner, s pomočnikoma Kovačem in Leskovarjem, upa, da so vsi udeleženci skupaj preživeli lep dan in da je druženje vse obogatilo, kar je tudi osnovni namen teh srečanj.

 

Pavle Leskovar                                       

 

 

 

 

Oglejte si tudi