DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Pred zorenjem grozdja

Na začetku avgusta – ko zgodnje sorte pospešeno zorijo, se srednje pozne sorte mehčajo in so pozne tik pred mehčanjem – so pred vinogradniki še določena opravila, s katerimi lahko še dodatno pripomoremo k ohranitvi bolj zdravega in kakovostnega grozdja.

Vsekakor je še vedno na prvem mestu redna in temeljita zaščita. To pridelovalno leto je v zadnjih petdesetih letih glede zaščite eno najbolj zahtevnih in tudi dragih, saj v večini vinogradov kljub intenzivnemu in pogostemu škropljenju lahko najdemo peronosporo in oidij. Pred vinogradniki pa je še velika nevarnost gnilobe, ki lahko v kratkem času razpolovi količino in kakovost pridelka. Ko se grozdje mehča, praviloma opravimo zadnje škropljenje pred peronosporo in oidijem; priporočljivo je, da to opravimo ločeno.

 

Običajno smo pri zadnjih škropljenjih proti peronospori uporabljali baker za boljše zorenje lesa, danes pa zaradi še vedno intenzivne rasti zalistnikov vse pogosteje posegamo po polsitemičnih fungicidih, ki v veliki meri preprečijo pozno peronosporo daleč v jesen, s tem pa dosežemo ohranitev vitalne moči trte in boljšo kakovost grozdja. Kjer je v vinogradih veliko oidija, svetujemo, da tudi pri zaključnih škropljenjih uporabljate najboljše sistemične fungicide in z njimi poškropiti celotne trte, ker s tem vsaj deloma preprečimo prezimitev oidija in nevarnost ponovitve v naslednjem letu. Pred gnilobo smo prvič škropili že pred zapiranjem grozdja, sedaj pa je do zakonskih karenčnih rokov čas škropljenja pred gnilobo – praviloma le ozek pas po grozdju. Za ohranitev zdravega grozdja pa je ob tem potrebna še delna odstranitev listja ob grozdju. Opozarjamo, da dokler grozdje ni mehko, je zelo občutljivo na nastanek sončnih opeklin, ki lahko nastanejo pri določenih sortah že v nekaj urah. Razlistanje ob grozdju, ki zori pozitivno, vpliva na ohranitev zdravega grozdja, brez posledic za nastanek opeklin pa lahko to izvedemo v zaključnem obdobju pred trgatvijo. Pred vinogradniki je zaključno prikrajševanje ali vršičkanje, s katerim pospešimo zoritev in energetsko preusmeritev hrane v grozdje, ki zori. Vsekakor pa po opravljenem vršičkanju opravimo zaključno škropljenje. V času zorenja grozdja ne smemo pozabiti, da z dobrim mulčenjem in čisto košnjo vplivamo tudi na zračnost med trtami in pod njimi in s tem na zmanjšane pogoje za nastanek gnilobe.

 

Pred vinogradniki je samo še kratek čas večjih skrbi, zato potrpimo in s svojim delom ob predpostavki lepe in sončne jeseni poskrbimo za pridelavo zdravega in kakovostnega grozdja. Zavedati se moramo, da se zoritveni procesi pri trti zadnje dni odvijajo hitro, zato lahko predvidevamo časovno običajno trgatev.

 

Po dosedanjih izkušnjah lahko pričakujemo lepo sončno jesen in v vinogradih, v katerih je grozdje zdravo, tudi zelo kakovosten vinski letnik. Naredimo torej v tem letu vse, da bomo trgali tedaj, ko bomo določili čas trgatve mi in ne gniloba.

                    

Roman Štabuc, uni. dipl. inž. kmet., in Simona Hauptman, uni. dipl. inž. kmet.,

strokovnjaka za vinogradništvo

Oglejte si tudi