JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

In vino veritas

Vojniški vinogradniki smo 26. avgusta letos obiskali 52. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni. Obisk priznanega slovenskega sejma ni bil brez razloga, saj je potekalo v okviru sejma tudi odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija in to 40. zapored.

Ocenjevanje vin je potekalo od 21. do 23. avgusta v prostorih Pomurskega sejma, sodelovalo je 160 pridelovalcev iz šestih držav s 467 vzorci vin izjemne kakovosti.

 

Na ocenjevanju vin je sodeloval tudi priznani vojniški vinar in predsednik Vinarsko-vinogradniškega društva gospod Mirko Kraševec, in sicer s štirimi vzorci, za katera je dobil naslednja priznanja:

 

  • SAUVIGNON – izbor letnik 2013 z oceno 88,33 – zlata medalja
  • CHARDONNAY – letnik 2013 z oceno 82,33 – srebrna medalja
  • KERNER – letnik 2013 z oceno 81,67 – srebrna medalja
  • CHARDONNAY – izbor letnik 2013 z oceno 80,67 – srebrna medalja

 

Vina so lahko prejela največ 100 točk, medtem ko pri društvenih ocenjevanjih vina prejmejo največ 20 točk.

 

V vinu je resnica – star latinski rek, s katerim smo naslovili članek. Lahko pa ga nekoliko svobodneje interpretiramo tudi tako: resnica je, da je delovanje Vinarsko-vinogradniškega društva obrodilo sadove; resnica je, da se je vino našega predsednika pomerilo z vini priznanih slovenskih pridelovalcev (kot so Prus, Kristančič, Čurin) in vsemi večjimi vinskimi kletmi v Sloveniji; resnica je, da je podobnih priznanj vojniškim vinarjem vsako leto več.

 

Mirko Krašovec, iskrene čestitke za vsa dobljena priznanja!

 

Bojan Trkaj

 

Oglejte si tudi