JUTRI
22°C
15°C
SRE.
22°C
14°C
Oceni objavo

Trideseta seja občinskega sveta

Sprejeta sta bila poročilo o izvrševanju proračuna za leto 2014 in rebalans.

Po uvodnem pozdravu župana je sledila predstavitev dnevnega reda s potrditvijo zapisnika 29. seje.

 

Irena Špegelj Jovan je obrazložila polletno poročilo o izvrševanju proračuna za leto 2014 in tudi rebalans proračuna za leto 2014.


Predsednik odbora za finance in občinsko premoženje Brane Petre je podal pojasnilo, da se z rebalansom uskladi delovanje občine tudi z vidika finančnega stanja, s tem se doseže: uskladitev prihodkov in odhodkov ter pravočasna poravnava obveznosti. Na prihodkovni strani je izpostavil dobiček JP Simbio in Vo-ka. Opozoril je tudi na ukinjanje okoljske dajatve zaradi manj porabljene vode in del, ki se nanaša na državno sofinanciranje javnih del in deleža sofinanciranja skupnih občinskih uprav. Poudaril je dvoje: da so pomembni natančni dogovori pred izvedbo v izognitev nastajanja prekoračitve stroškov in da se izplačila kreditov izvajajo po načrtu. Po zakonodaji je naša zadolženost v višini pet odstotkov od dovoljene osemodstotne zadolženosti, ki je določena od realiziranih prihodkov.

(Tabeli sta priloga)


Po razpravi sta bila Osnutek odloka o rebalansu in Poročilo o izvrševanju proračuna za leto 2014 soglasno sprejeta.


Viki Štokojnik, predsednik odbora za okolje in prostor ter komunalo, je povedal, da gre pri osnutku odloka o oskrbi s pitno vodo ter odvodnjavanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju občine Vojnik za posodobitev odloka. Obrazložitev je podal mag. Marko Cvikl, direktor JP Vo-ka Celje: »Gre za to, da je odlok iz l. 2009 spremenjen v določenih točkah, ker se je na nivoju države spremenilo nekaj uredb, ki zahtevajo, da se občinski odloki spremenijo v okviru teh odredb. Poenotenje izrazoslovja na nivoju države. Vse štiri občine sprejemajo enak odlok, ki je enotno pripravljen, zato da se na nivoju teh štirih občin ohranja enoten standard oskrbe.«

Na novo je v tem odloku opredeljen način praznjenja greznic (prej na vsaka 4 leta, v novem na 3 leta). Čiščenje greznic poteka sistematično na določenem območju. Za male čistilne naprave je predvideno vsakoletno praznjenje. Vzdrževanje vodovodnih priključkov je vključeno v omrežnino v vodovodni sistem.

V ceni vodarine je tudi vzdrževanje hidrantnega omrežja, ta je sestavni del cene vodarine in ni več del stroška proračuna.

Prekomerna poraba – za najmanjši števec je določena normativna poraba 1,2 kubičnega metra na dan, tj. 36 kubičnih metrov na mesec, če je poraba večja od tega, se za 50 % poveča obračun porabe tega.

Marko Cvikl pravi, da je količina pitne vode zadostna tudi v najbolj sušnih obdobjih. Poudaril je kakovost pitne vode na področju mikrobiologije. Na kemiji pa že vrsto let nazaj ni bilo negativnih vzorcev. Na sistemu se vzame vsaj 1000 vzorcev, povprečno tri dnevno. Vsa voda gre skozi oglene in peščene filtre.

Na vprašanje župana Bena Podergajsa, ali je kakršen koli napredek, da se triprekatne greznice priznajo kot male čistilne naprave, je Marko Cvik odgovoril: »Na ministrstvu poskušamo doseči, da se zavzame jasno stališče, predvsem bolj življenjsko, v smislu, kaj si lahko v Sloveniji ta trenutek privoščimo, saj predstavlja izgradnja male čistilne naprave investicijo: približno 3000 evrov za gospodinjstvo, kar je velika obremenitev.«

 

Lokalne volitve

O predlogu komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je bil v obravnavo podan predlog o delnem povračilu stroškov volilne kampanje; predlog je bil sprejet.

Občinski svet je soglasno potrdil pogoje za pridobitev pravice do uporabe plakatnih mest na območju občine Vojnik za lokalne volitve. Lokacije za plakatna mesta se objavijo na spletni strani Občine Vojnik, na oglasnih deskah Občine Vojnik in v uradnem glasilu slovenskih občin.

Člani sveta so pozvali k transparentni in korektni rabi brezplačnih plakatnih mest, na vsakem brezplačnem mestu naj bo prostor za eno sporočilo posamezne stranke. Prvi, ki začne lepiti plakat, začne levo zgoraj, drugi nadaljujejo za njim. Opozorili so, da naj ne bi prihajalo do uničevanja in prelepljenja plakatov drugih kandidatov.

Za dodatna plakatna mesta se je treba obrniti najmanj 45 dni prej na občino. Ta mesta so plačljiva: 3,5 evra po kvadratu na dan.

Za druga tržna plakatna mesta (stebra pri lekarni, pri Mercatorju in pano) se sklene dogovor s Premeno.

Prepovedano je plakatiranje po: drevesih, šolah, vrtcih, sakralnih objektih.

Pomembno je upoštevati, da je 15 dni po preteku volitev treba odstraniti plakate.

 

Občinski svet se je seznanil tudi s povečanim številom brezplačnega prenosa lastništva cest na občino. Tanja Golec Prevolšek pravi, da so letos sklenili 20 takšnih pogodb. Prav tako je zaključen nakup zemljišča za potrebe igrišča na Frankolovem.

 

Župan občine Vojnik Beno Podergajs je povzel pomembnejše dejavnosti v občini: uspešno zaključena inundacija (razširitev) mostu na levem bregu Hudinje v Arclinu, poteka tudi izgradnja kanalizacije, prav tako se naj bi začelo z izgradnjo protipoplavnih rešitev pri pokopališču v Vojniku. Načrtuje se izboljšanje nekaterih ekoloških otokov in izgradnja dodatnih.

Opomnil je na rok za oddajo predlogov za občinska priznanja: 20. avgust 2014.

Poročal je tudi o prvem sestanku za ugotovitev možnosti izgradnje Lovskega in ribiškega muzeja v občini Vojnik, na katerem so se predstavniki občine o tem pogovarjali s predstavniki Lovske zveze Slovenije in Zavoda za ribištvo Slovenije, ti so se s skupnim projektom zasnove lovsko-ribiškega muzeja strinjali.

 

Tudi na tej seji OS so bile izpostavljene težave z odpadki. Vreče z mešanimi komunalnimi odpadki iz gospodinjstev se pojavljajo na pokopališčih v Vojniku, Novi Cerkvi in na Frankolovem, zato se bodo na pokopališča namestile opozorilne table, da bi se preprečilo nadaljevanje odlaganja tovrstnih odpadkov.

 

Lidija Eler Jazbinšek

 


Na delovni seji OS - Irena Špegel Jovan in Lidija Eler Jazbinšek.

Oglejte si tudi