Vojnik

JUTRI
23°C
6°C
SOB.
23°C
6°C

PGD Frankolovo v jesenskem obdobju

Po programu GZ Vojnik – Dobrna in po programu društva smo začeli akcijo posodobitve avtoparka, saj sedanje vozilo GVC 16/50 letnik 1986 že skoraj ne dosega več meril gasilske zaščite in reševalne opreme ter varnostnih meril. Pripravljamo dokumentacijo in pridobivanje finančnih sredstev, ki jih moramo zagotoviti dodatno ob prispevku občine.
Po številnih akcijah po poplavah in neurju smo se udeležili občinskega  gasilskega tekmovanja na Dobrni. Dober dosežek je usopel starejšim gasilkam, zelo aktiven podmladek pa je v svoje vitrine prinesel uspeh akcije NT GRC NAJ PIONIRSKA TROJKA, ki je bil sestavljen iz teoretičnega in praktičnega preizkusa. Veseli smo bili 2. mesta med osmimi ekipami iz šestih občin.

V mesecu požarne varnosti smo izpeljali evakuacijsko vajo na Osnovni šoli Antona Bezenška Frankolovo, bili organizatorji gasilske vaje GZ Vojnik – Dobrna v Rovah in srečanja starejših gasilcev/gasilk gasilske zveze Vojnik – Dobrna. Za zaključek gasilskega meseca smo za krajane organizirali še pregled ročnih gasilnikov.

V oktobru, mesecu požarne varnosti, smo v GZ Vojnik – Dobrna pod vodstvom društva PGD Frankolovo organizirali tradicionalno gasilsko vajo s poudarkom na gašenju gozdov in travniških površin, ki jih v zadnjih časih ni malo. Vaja je bila 4. novembra 2023 ob 16. uri v vasi Podgorje pod Čerinom. Vaje se je udeležilo vseh 5 društev GZ Vojnik – Dobrna, in sicer s kar 15 gasilskimi vozili ter 73 gasilci iz vseh društev. Namen vaje je bilo tehnično reševanje gozda in travniškega terena ter varovanje bližnjih objektov, hkrati pa tudi testiranje opreme in medsebojnega sodelovanja.

1/3



Vaja je bila uspešno zaključena okoli 18. ure. Posebej se zahvaljujemo poveljniku PGD Frankolovo, VGČ Sebastjanu Železniku, za odlično organizacijo in vodenje vaje, predsedniku Dragu Breclu za pripravo pogostitve ter predsedniku GZ Vojnik – Dobrna Ivanu Jezerniku ter poveljniku Stanislavu Božniku za udeležbo na vaji in nagovor. Rad bi se zahvalil tudi vsem sodelujočim gasilkam in gasilcem, ki so sodelovali na vaji, saj smo s tem dokazali, da skupaj zmoremo ogromno. Z gasilskim pozdravom: »NA POMOČ!« Vse dobro v 2024 vam želimo tudi člani PGD Frankolovo.

Tekst in foto: Blaž Pušnik

 

 

Oglejte si tudi