Vojnik

DANES
21°C
9°C
JUTRI
23°C
6°C

Slavko Jezernik dobitnik Plakete gasilca, podeljuje ga GZS

Priznanje Plaketa gasilca se podeljuje enkrat letno. Prejemniki so  člani gasilske organizacije, podeli se kot posebno visoko priznanje gasilske organizacije za življenjsko delo na nivoju prostovoljnega gasilskega društva in gasilske zveze, pomembnem za razvoj in napredek gasilske organizacije ter požarnega varstva v Republiki Sloveniji.
Na letošnjem XVIII. Kongresu  Gasilske zveze Slovenije, v Žalcu,  je bilo priznanje Plaketa gasilca podeljeno tudi Slavku Jezerniku, ki je zaradi objektivnih vzrokov priznanje osebno sprejel 13. novembra 2023 v Novi Cerkvi. Svečane podelitve sta se poleg vodstva Gasilske zveze Vojnik-Dobrna udeležila tudi Janko Cerkovnik, predsednik Gasilske zveze Slovenije in Zvonko Glažar, poveljnik Gasilske zveze Slovenije.

Gasilska pot Slavka Jezernika , se je začela z 9 leti, leta 1961. Svetel zgled mu je bila družina, saj je bilo gasilstvo v njej zapisano in sprejeto z največjim spoštovanjem.  Da je bil zgled v družini res močan, dokazujejo še danes, prav vsi člani družine, ki so zgledni gasilci in tudi vsi na visokih položajih tako v društvu  ali v GZ Vojnik-Dobrna.

Slavko  Jezernik je po sprejetju v gasilsko organizacijo  napredoval z leti tako strokovno, kot tudi organizacijsko  in od  večletnega poveljnika v PGD Nova Cerkev  postal tudi dolgoletni predsednik tega društva, kar je še danes. Prav na tem mestu je dokazal svojo največjo sposobnost, saj je društvo pridobilo nove prostore, doseglo je boljšo opremljenost, tako pri tehniki, kot osebni opremi, povečalo pa se je tudi članstvo.

Njegova sposobnost organiziranja praktičnega dela v društvu in spoštljiv odnos do sotovarišev,  je privabilo v gasilske vrste neverjetno število ljudi, pripravljenih , da se žrtvujejo za sočloveka. Zgled je bil v prvi vrsti  sam, saj je svoj  prosti čas  in energijo žrtvoval delu na vseh področjih društva.   Odlično je bilo tudi delo  z mladimi, ki so mnogokrat našli svoj smisel  prav v gasilskih vrstah. Ob pomoči društvenega , strokovnega kadra je pokazal izreden smisel za medgeneracijsko društveno sodelovanje in na teh temeljih dajal podporo delu z mladimi, kar se je društvu obrestovalo  vse do nastopov  več ekip na gasilskih olimpijadah.

Njegovo delo in zgled se je pokazal tudi na intervencijah predvsem ob velikih poplavah na Celjskem in še posebno v občini Vojnik, tako v letu 1990, 1998, 2008… in zato je dobil tudi visoko priznanje CZ.

Najvišja prepoznavnost njegovega dela pa je organiziranje gasilskih prireditev - veselic, ki so društvu pomagale do zavidljivega nadstandarda, povezovale so kraj in njegove prebivalce in dvigovale prepoznavnost in spoštovanje  gasilcev v Novi Cerkvi in širše, na najvišjo možno raven. Pod njegovim vodstvom pa je društvo še vedno prepoznavno tudi po drugih odmevnih  prireditvah  in zaradi tega mu je občina podelila najvišje priznanje Občine Vojnik,  zlati vojniški  grb.

1/34


































Ob tem je, ko je v kraju in občini opravljal tudi druge vodstvene funkcije, od predsednika Sveta KS in predsednika KUD Godba na pihala Nova Cerkev, je njegova dodana vrednost tudi v povezovanju le-teh z delom v gasilski organizaciji in posredno dvigovanje njenega ugleda. Svoje, v prvi vrsti, gasilske pripadnosti ni nikoli podrejal drugim funkcijam, ampak jih je spretno in enakovredno  povezoval. Njegov pogled naprej se je pokazal tudi pri ustanavljanju samostojne GZ  leta 1999, saj je to dejanje izjemno pozitivno vplivalo na razvoj gasilstva tako v občini Dobrna , kot tudi v občini Vojnik.

Za izjemno 62 letno vpetost v različno delo gasilskega prostovoljstva in široko družbeno angažiranost v GZ Vojnik-Dobrna smatramo , da bi bilo priznanje Plaketa Matevža Haceta velika zahvala in potrditev vzornega gasilskega dela Slavka Jezernika.

V Gasilski zvezi Vojnik-Dobrna smo zelo ponosni na priznanje in Slavku Jezerniku iskreno čestitamo.

 

Tekst: Ivan Jezernik

Foto: Lea Sreš


Link: Stanislav Pečnik  https://photos.app.goo.gl/tPtKhBtPnnFMaPzj8

Oglejte si tudi